Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ullsalvie

Salvia farinacea

Slektsnavnet Salvia kommer av salvare, som betyr å lege, hele. Artsnavnet farinacea betyr melaktig. I Sverige heter planten daggsalvia og i England heter planten blue sage og mealy sage.

Hjemsted/Opphav Ullsalvie er viltvoksende i sørlige deler av USA, bl.a. Texas. Arten dyrkes ikke hos oss, men en rekke kulturformer (navnesorter) er i handelen.

40-80 cm høy, staude som vi dyrker som en sommerblomst. Opprett vekst, grålodne, avlange blad og små, blå og hvite blomster. Blomstring fra utplanting til frosten.

  • Ullsalvie (Salvia farinacea)

Plantebeskrivelse

40-80 cm høy sommerblomst, alt etter sort, som er en staude, men som dyrkes som en ettårig plante hos oss, da den ikke greier å overvintre ute. Opprett, greinet vekst med grågrønne, grålodne, lansettformete blad som sitter på plantens nederste del. Små, for det meste blå, men også hvite blomster i tette kranser i langstrakte, akslignende blomsterstander i skuddtoppene. Blomstring fra juli til frosten.

Vekstkrav

Salvie trives best på lett, næringsrik, veldrenert, moldholdig jord i sol. Den liker ikke leirjord. Næringsfattig jord kan forbedres med veksttorv. Regelmessig gjødsling. Vanning i tørre perioder.

Bruksområder

Salvia egner seg til beplantning i bed, hvor de gir en god massevirkning om det plantes i gruppe. Planteavstand: 25 cm. Men salvie plantes også i balkongkasser, krukker og urner. Visne blomster skjæres bort for å fremme ny blomstring.

Allergifare

Salvia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Salvieekstrakter er blitt mye brukt i folkemedisinen, bl.a. til å regulere blodtrykket. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Salvie formeres med frø. Til 1000 planter trengs henholdsvis 2 g og 5 g frø av ullsalvie og praktsalvie. Spirer etter 1-2 uker ved 20-22 grader. Kulturtid: 90 døgn ved 18 grader. Hos oss dyrkes salvie som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss