Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ullsalvie

Salvia farinacea

Slektsnavnet Salvia kommer av salvare, som betyr å lege, hele. Artsnavnet farinacea betyr melaktig. I Sverige heter planten daggsalvia og i England heter planten blue sage og mealy sage.

Hjemsted/Opphav Ullsalvie er viltvoksende i sørlige deler av USA, bl.a. Texas. Arten dyrkes ikke hos oss, men en rekke kulturformer (navnesorter) er i handelen.

40-80 cm høy, staude som vi dyrker som en sommerblomst. Opprett vekst, grålodne, avlange blad og små, blå og hvite blomster. Blomstring fra utplanting til frosten.

  • Ullsalvie (Salvia farinacea)

Plantebeskrivelse

40-80 cm høy sommerblomst, alt etter sort, som er en staude, men som dyrkes som en ettårig plante hos oss, da den ikke greier å overvintre ute. Opprett, greinet vekst med grågrønne, grålodne, lansettformete blad som sitter på plantens nederste del. Små, for det meste blå, men også hvite blomster i tette kranser i langstrakte, akslignende blomsterstander i skuddtoppene. Blomstring fra juli til frosten.

Vekstkrav

Salvie trives best på lett, næringsrik, veldrenert, moldholdig jord i sol. Den liker ikke leirjord. Næringsfattig jord kan forbedres med veksttorv. Regelmessig gjødsling. Vanning i tørre perioder.

Bruksområder

Salvia egner seg til beplantning i bed, hvor de gir en god massevirkning om det plantes i gruppe. Planteavstand: 25 cm. Men salvie plantes også i balkongkasser, krukker og urner. Visne blomster skjæres bort for å fremme ny blomstring.

Allergifare

Salvia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Salvieekstrakter er blitt mye brukt i folkemedisinen, bl.a. til å regulere blodtrykket. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Salvie formeres med frø. Til 1000 planter trengs henholdsvis 2 g og 5 g frø av ullsalvie og praktsalvie. Spirer etter 1-2 uker ved 20-22 grader. Kulturtid: 90 døgn ved 18 grader. Hos oss dyrkes salvie som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.