Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vakkerøye

Coreopsis grandiflora

Synonyme navn er gulløye, gulvakkerøye, soløye og sommervakkerøye. Slektsnavnet Coreopsis kommer gresk koris, vegglus og opsis, utseende. Navnet sikter til frukta. Artsnavnet grandiflora betyr store blomster. I Sverige heter planten flicköga og i England brukes blant annet navnet large-flowered tickseed.

Hjemsted/Opphav Vakkerøye er viltvoksende i sørlige deler av USA.

30-50 cm høy, flerårig plante som brukes som en ettårig sommerblomst. Godt forgreina plante med et grunt rotsystem, smale blad og gule blomsterkorger, fra juli til september. Rabatt- og snittblomst.

  • Coreopsis grandiflora (Vakkerøye) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

30 -50 cm høy, flerårig plante, som har så lav herdighet at den brukes som en ettårig sommerblomst. Godt forgreinet plante med motsatte, lansett- til spadeforma nedre stengelblad og 3-5 delte øvre stengelblad med linjeforma avsnitt.

Blomsterkorger med to rekker korgdekkblad, som sitter et stykke fra hverandre. De ytre er smalere og kortere enn de indre. De gule blomsterkorgene sitter enkeltvis på lange stilker, fra juli til september. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav 

Coreopsis trives best i humusrik, godt drenert, men jevnt fuktig jord i sol og halvskygge. Planten har en grunn rot og tåler dårlig tørke. Visne blomster bør klippes bort etter hvert.

Bruksområder

Coreopsis er en god rabattplante, som også plantes en del i kasser. Planten er også en bra snittblomst. Siden planten har et grunt rotsystem, kan vinterdekking være nødvendig.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved utendørs dyrking av Coreopsis er ikke kjent. Men stauden kan gi allergiartede plager når de brukes som snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Coreopsis formeres med frø, og sås inne og plantes ut som en utplantingsplante.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss