Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vingepapirblomst

Ammobium alatum

Et synonymt navn er vanlig papirknopp. Slektsnavnet Ammobium kommer av gresk ammos, som betyr sand og bios, som betyr liv (planten trives i sandjord). Artsnavnet alatum betyr med vinger (stengelen). I Sverige kalles planten sandternell og et vanlig engelsk navn er Winged Everlasting.

Hjemsted/Opphav Ammobium alatum er viltvoksende i de nordøstlige deler av Australia. Flere sorter er i handelen.

50-70 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett vekst, stengler med vingekanter, grønne, lansettformete blad og blomster med en gul midtskive, som er omgitt av sølvhvite, papirtørre korgdekkblad, fra juli til september Evighetsblomst til tørking og snitt.

  • Ammobium alatum (Vingepapirblomst) Foto: plant-world-seeds.com

Plantebeskrivelse

50-70 cm høy, flerårig plante som dyrkes som en ettårig sommerblomst hos oss. Opprett plante med godt forgreinete stengler med vingekanter, og grønne, avlange, lansettformete blad som sitter i en rosett ved bakken.

Ca. 2,5 cm brede blomsterkorger med gule, senere brune midtkroner, som er omgitt av en krans av papirtørre, sølvhvite korgdekkblad (høgblad). Blomstring fra juli til september. Frukta er en nøtt.

Vekstkrav

Vingepapirknopp er en nøysom plante som trives best i en mager, godt drenert, sandrik moldjord i full sol eller halvskygge. Ingen gjødsling.

Bruksområder

Vingepapirblomst dyrkes mest som evighetsblomst (eternell) til tørking, men den er også en god snittblomst. Blomstene holder seg godt som tørket hvis de skjæres før blomsterkorgene åpner seg. Planten brukes mye til binderi og dekorasjon.

Allergifare

Ammobium er en allergivennlig slekt for allergikere. Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking i Norge er ikke kjent.

Formering

Vingepapairblomst formeres med frø. Planten kan sås direkte på vokseplassen, og planten blomstrer etter ca. 80 døgn.

Sorter

Ammobium alatum ‘Grandiflorum’ er den mest brukte sorten. Den har ca. 5 cm brede blomster.

Ammobium alatum ‘Bikini’, er en sort som har større og mer dekorative blomster enn sarten.

 

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss