Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vingetropevindel / Susanne med det sorte øye

Thunbergia alata

Et synonymt navn er vingethunbergia. Slektsnavnet Thunbergia er en heder til Carl Peter Thunberg (1743-1828), svensk botaniker som reiste i Sør-Afrika og Japan, og som senere ble professoor i botanikk ved Uppsala universitet. Artsnavnet alata betyr med vinger og viser til de vingede bladstilkene. I Sverige kalles planten svartaöga og i Englabd blir den kalt black-eyed Susan (vine).

Hjemsted/Opphav Vingethunbergia kommer opprinnelig fra tropiske områder i Øst-Afrika.

Ettårig slyngplante som brukes både som inneplante, i vinterhagen og ute i hagen i ampler og kasser. Enkle, hvite, gule eller oransje blomster med et svart øye midt i blomsten. Blomstrer hele vekstsesongen.

  • Vingethunbergia (Thunbergia alata)

  • Vingethunbergia (Thunbergia alata)

Plantebeskrivelse

100–120 cm høy, kraftigvoksende, slyngplante som ikke kan overvintre hos oss, men som vi dyrker som en utplantingsplante. Slyngende stengler med friskt grønne spyd- eller hjerteforma blad. Enkle, hvite, gule eller oransje blomster med et svart øye midt i blomsten. Det finnes også sorter med røde eller rødoransje blomster. Blomsten har 5, ensfargede kronblad og som er synlig gjennom hele vekstsesongen.

Vekstkrav

Vingethunbergia vokser godt i en humusrik, godt sandblanda jord, på en lys, solrik plass. I vekstsesongen trenger planten rikelig og regelmessig gjødsling og vanning. Den tåler ikke å tørke ut. Planten må tynnes litt hvis veksten blir for kraftig.

Planten kan om ønskelig skjæres tilbake om høsten og så la den stå lyst ved 10-15 grader gjennom vinteren. Tåler temperatur ned til 5 grader. Mer k at planten kan angripes av spinnmidd.

Bruksområder

Susanne med det sorte øye brukes som slyngplante både inne i boligen, i vinterhagen og ute i hagen. Ute i hagen plantes den i kasser, ampler og urner.

Allergifare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av vingetropevindel er ikke kjent. Disse opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Formeres med frø som sås ved 15 grader i februar-mars. Bløtlegging av frøene i en tallerken med varmt vann om natten vil bidra til å forbedre frøspiring når den sås.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss