Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bladliljehybrid ‘Patriot’

Hosta-hybrid ‘Patriot’

Slektsnavnet Hosta stammer fra den østerrikske lege og botaniker Nikolaus Thomas Host (1761-1834). I Sverige kalles Hosta for funkia og i England brukes navn som Plantain Lily ‘Patriot’ og Patriot Hosta.

Hjemsted/Opphav Hosta-hybrid er en fellesbetegnels for en rekke sorter av blandet herkomst. Flere av sortene en ennå lite utprøvd, og er erfaringer med dyrking er enda små. Sorten ‘Patriot’ en sport av sorten Hosta ‘Francee’. En sport i planteverdenen er en genetisk mutasjon som er et resultat av en feilaktig kromosomal replikasjon. Resultatene av mutasjonen er at planten får nye egenskaper, som for eksempel endret bladfarge.

80 cm høy bladstaude med en tett, tueformet vekst, kjøttfulle røtter, store, brede, grønne blad med en bred hvit bladrand og lilla blomster i juni-juli. Villig skyggeplante. Klimasone H7.

  • Hosta-hybrid 'Patriot' (Bladliljehybrid 'Patriot') Foto: waltersgardens.com

Sortsbeskrivelse

Hosta-hybrid ‘Patriot’ er en 80 cm høy staude med en tett vekst, store, brede, grønne blad med en hvit bladrand og store, lilla blomster i juni-juli. Planten har kjøttfulle røtter som sitter i knipper og grunnstilte, langstilke, buenerva blad. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Hosta er lite kravfulle stauder, som trives best i dyp, humus- og næringsrik jord som holder godt på fuktigheta i halvskygge eller skygge. Vokser også godt i leirjord. Sorter med fargevariasjoner i blada trenger mer lys. Plantens bladproduksjon er så stor at lite lys slipper ned til bakken rundt planten, og dermed hindres også ugras i å etablere seg.

Doggbladlilje tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Hosta er verdifulle bladplanter i rabatter, fjellhager, inntil busker og langs nordveggen, ved vatn og som bunndekke. Bregner og andre skyggestauder er gode naboer til Hosta. Planteavstand: 50 cm. Brukes også til snitt (blada). Trenger sjelden omplanting.

Allergi- og giftfare

Hosta er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling vår eller høst. Stauden kan også mikroformeres.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss