Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bølgebladlilje ‘Mediovariegata’

Hosta x undulata ‘Mediovariegata’

Et synonymt navn er bølgebladhosta. Slektsnavnet Hosta stammer fra den østerrikske lege og botaniker Nikolaus Thomas Host (1761-1834). Artsnavnet undulata bety bølgete kanter (bladene). I Sverige kalles planten brokfunkia og i England brukes navnet plantain lily.

Hjemsted/Opphav Arten bølgebladlilje er viltvoksende i Japan. Hos oss dyrkes ikke arten, men flere navnesorter er i handelen.

100 cm høy bladstaude med tueformet vekst, kjøttfulle røtter, lange, brokete blad i grønne, gule og hvite farger som har en bølget bladkant. Lilla, traktforma blomster i tette klaser. Klimasone H6.

  • Hosta undulata x undulate 'Mediovariegata' (Bølgebladlilje 'Mediovariegata') Foto: dutchbulbs.com

Beskrivelse av arten Hosta x undulata

30-40 cm høye bladstauder som danner tuer. Kjøttfulle røtter i knipper. Grunnstilte, uregelmessige, 20 cm lange, brokete blad i grønt, gult og hvitt med bølgete bladkanter. Traktformete, 4 cm lange, lilla blomster som sitter i klaser i toppen av blomsterstenglene. Blomstring fra juli til september. Frukta er ei kapselfrukt.

Sortsbeskrivelse

Hosta x undulata ‘Mediovariegata’ er en 100 cm høy bølgebladlilje med tueforma vekst og lange brokete blad i grønne, gule og hvite farger, som har en bølget bladkant. Traktforma, lilla blomster i mai-juni.

Vekstkrav og klimasone

Hosta er lite kravfulle stauder, som trives best i dyp, humus- og næringsrik jord som holder godt på fuktigheta i halvskygge eller skygge. Tåler tung jord. Sorter med fargevariasjoner i blada trenger mer lys.

Bølgebladlilje tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Hosta er verdifulle bladplanter i rabatter, fjellhager, inntil busker og ved vatn. Planteavstand: 35 cm. Både blad og blomster brukes til snitt. Trenger sjelden omplanting.

Allergi- og giftfare

Hosta er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling vår eller høst. Planen kan også meristemformeres.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss