Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bølgebladlilje ‘Unvittata’

Hosta x undulata ‘Unvittata’

Et synonymt navn er bølgebladhosta ‘Unvittata’. Slektsnavnet Hosta stammer fra den østerrikske lege og botaniker Nikolaus Thomas Host (1761-1834). Artsnavnet undulata betyr bølgete kanter (bladene). I Sverige kalles planten brokfunkia og i England brukes navnet plantain lily.

Hjemsted/Opphav Arten bølgebladlilje er viltvoksende i Japan. Hos oss dyrkes ikke arten, men flere navnesorter er i handelen.

50 cm høy bladstaude med tueformet vekst, kjøttfulle røtter, grønne blad med hvitt senter og en bølget kant og lilla blomster. Klimasone H6.

Beskrivelse av Hosta x undulata

30-40 cm høye bladstauder som danner tuer. Kjøttfulle røtter i knipper. Grunnstilte, uregelmessige, 20 cm lange, brokete blad i grønt, gult og hvitt med bølgete bladkanter. Traktformete, 4 cm lange, lilla blomster som sitter i klaser i toppen av blomsterstenglene. Blomstring fra juli til september. Frukta er ei kapselfrukt.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Unvittata’ er en 50 cm høy bølgebladlilje med tueforma vekst og grønne blad med et hvitt senter og en bølget kant og lilla, rørforma blomster i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Hosta er lite kravfulle stauder, som trives best i dyp, humus- og næringsrik jord som holder godt på fuktigheta i halvskygge eller skygge. Tåler tung jord. Sorter med fargevariasjoner i blada trenger mer lys.

Bølgebladlilje tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Hosta er verdifulle bladplanter i rabatter, fjellhager, inntil busker og ved vatn. Planteavstand: 35 cm. Både blad og blomster brukes til snitt. Trenger sjelden omplanting.

Allergi- og giftfare

Hosta er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling vår eller høst. Stauden kan også mikroformeres.