Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bølgebladlilje

Hosta x undulata

Et synonymt navn er bølgehosta. Slektsnavnet Hosta stammer fra den østerrikske lege og botaniker Nikolaus Thomas Host (1761-1834). Artsnavnet undulata betyr bølgete kanter (bladene). I Sverige kalles planten brokfunkia og i England brukes navnet plantain lily.

Hjemsted/Opphav Arten bølgehosta er viltvoksende i Japan. Hos oss dyrkes ikke arten, men flere navnesorter er i handelen.

30-40 (100) cm høye, bladstaude med tueformet vekst, kjøttfulle røtter, lange og brokete blad i grønne, gule og hvite farger og som har en bølget bladkant. Lilla traktforma blomster i tette klaser. Flere sorter med andre bladfarger. Klimasone H6.

  • Bølgehosta (Hosta x undulata)

  • Bølgehosta (Hosta x undulata)

  • Hostakultivar 'Wide Brim' (Hosta 'Wide Brim')

  • Hostakultivar 'Wide Brim' (Hosta 'Wide Brim')

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy bladstaude som danner tuer. Kjøttfulle røtter i knipper. Grunnstilte, uregelmessige, 20 cm lange, brokete blad i grønt, gult og hvitt med bølgete bladkanter. Traktformete, 4 cm lange, lilla blomster som sitter i klaser i toppen av blomsterstenglene. Blomstring fra juli til september.

Vekstkrav og klimasone

Hosta er lite kravfulle stauder, som trives best i dyp, humus- og næringsrik jord som holder godt på fuktigheta i halvskygge eller skygge. Tåler tung jord. Sorter med fargevariasjoner i blada trenger mer lys.

Bølgehosta tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Hosta er verdifulle bladplanter i rabatter, fjellhager, inntil busker og ved vatn. Planteavstand: 35 cm. Både blad og blomster brukes til snitt. Trenger sjelden omplanting.

Allergi- og giftfare

Hosta er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling vår eller høst. Stauden kan også meristemformeres.

Noen gode sorter av Hosta x undulata

Sort Høyde, cm Bladfarge Blomster, farge og måned Klimasone
‘Mediovariegata’ 100 Brokete blad Lilla blomster i mai-juni H4
‘Albo-variegata’ 50 Grønne blad med hvit bladrand Lysfiolette blomster i Juli-august H6
‘Undulata’ 50 Grønne blad med gule kanter Blåfiolette blomster i  juli-august H6
‘Unvittata’ 50 Grønt blad med hvitt senter og bølget kant. Lilla blomster, juni-juli H6

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss