Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Smalbladlilje

Hosta lancifolia

Et synonymt navn er smal hosta. Slektsnavnet Hosta stammer fra den østerrikske lege og botaniker Nikolaus Thomas Host (1761-1834). Artsnavnet lancifolia betyr lanseformete blad (planten har smale, avlange blad). I Sverige kalles planten höstfunkia og i England brukes navnet plantain lily.

Hjemsted/Opphav Smalhosta er viltvoksende i Japan.

40-50 cm høy, bladfellende staude med tett, tueformet vekst, kjøttfulle røtter, grønne, smale blad og lys lilla traktforma blomster i tette klaser. Blomsterrik skyggeplante. Klimasone H7.

  • Hosta lancifolia (Smal bladlilje)

Plantebeskrivelse

40-50 cm høy, bladfellende staude med tett, tueformet vekst. Kjøttfulle røtter i knipper. Grunnstilte, langskaftede, lansettformete, smale, 15 cm lange, grønne blad. Smale, traktforma, hengende, lys lilla blomster i klaser i toppen av blomsterstenglene. Rik blomstring i august-september. Frukta er en hengende, kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Hosta er lite kravfulle stauder, som trives best i dyp, humus- og næringsrik jord som holder godt på fuktigheta i halvskygge eller skygge. Tåler å vokse i leirjord.

Smalbladlilje tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Hosta er verdifulle bladplanter i rabatter, fjellhager, inntil busker og langs nordveggen, ved vatn og som bunndekke. Planteavstand: 40 cm. Bladene brukes også til snitt. Trenger sjelden omplanting.

Allergi- og giftfare

Hosta er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling vår eller høst. Flere produsenter av Hosta bruker i dag meristemformering.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss