Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Breibladlilje ‘Hyacinthina’

Hosta x fortunei ‘Hyacinthina’

Slektsnavnet Hosta stammer fra den østerrikske lege og botaniker Nikolaus Thomas Host (1761-1834). Artsnavnet fortunei stammer fra skotten Robert Fortune (1843-62), som samlet planter i bl.a. Kina og Japan. I Sverige kalles planten blomsterfunkia og i England brukes navn som Plantain Lily, Ty, Funkie og Herrtzlilie.

Hjemsted/Opphav Arten breihosta er viltvoksende i Japan. Hos oss dyrkes både arten og flere navnesorter.

50-60 cm høy, bladrik staude med tett, rund tueformet vekst, kjøttfulle røtter, litt grågrønne blad og lilla, traktforma blomster, i juni-juli. Villig skyggeplante. Klimasone H7

Beskrivelse av arten Hosta x fortunei

50 cm høy, bladfellende staude med tett, tueforma vekst og kjøttfulle røtter i knipper. De brede, grunnstilte, hjerteformete, grågrønne blad har bueformete, markerte nerver. Lange bladstilker med vingekanter. Spadeformete støtteblad. Bladformen varierer imidlertid litt med sortene. Gul høstfarge.

Lilla, traktformete, hengende blomster ganske tette klaser i toppen av stenglene i juli-august.  Frukta er en hengende, kapsel. Men planten setter sjelden frø.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Hyacinthina’ er en 50-60 cm høy staude med en tett, rund vekst, brede, litt grågrønne blad og lilla, traktforma blomster i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Hosta er lite kravfulle stauder, som trives best i dyp, humus- og næringsrik jord som holder godt på fuktigheta i halvskygge eller skygge. Tåler tung jord. Plantens bladproduksjon er så stor at lite lys slipper ned til bakken rundt planten, og dermed hindres også ugras i å etablere seg.

Breihosta tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Hosta er verdifulle bladplanter i rabatter, fjellhager, inntil busker og langs nordveggen (vokser i skygge), ved vatn og som bunndekke. Bregner og andre skyggestauder er gode naboer til Hosta. Planteavstand: 50 cm. Blada brukes også til snitt. Trenger sjelden omplanting.

Allergi- og giftfare

Hosta er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling vår eller høst. Planten kan også meristemformeres.