Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Doggbladlilje ‘Hyacinthina’

Hosta sieboldiana ‘Hyacinthina’

Et synonymt navn er Hosta x fortunei ‘Hyacinthina’. Slektsnavnet Hosta stammer fra den østerrikske lege og botaniker Nikolaus Thomas Host (1761-1834). Artsnavnet fortunei stammer fra skotten Robert Fortune (1843-62), som samlet planter i bl.a. Kina og Japan. I Sverige kalles planten blomsterfunkia og i England brukes navn som Plantain Lily, Ty, Funkie og Herrtzlilie.

Hjemsted/Opphav Arten breihosta er viltvoksende i Japan. Hos oss dyrkes både arten og flere navnesorter.

50-60 cm høy, bladrik staude med tett, rund tueformet vekst, kjøttfulle røtter, litt grågrønne blad og lilla, traktforma blomster, i juni-juli. Villig skyggeplante. Klimasone H7

  • Hosta sieboldiana ‘Hyacinthina’ (Doggbladlilje 'Hyacinthina') Foto: gardens4you.ie

Beskrivelse av arten Hosta sieboldiana

60 cm høy, bladfellende staude med tett, kraftig, frodig vekst, kjøttfulle røtter i knipper og grunnstilte, langstilka og buenerva blad. De grågrønne, grunnstilte bladene er brede hjerteformete, sterkt blådoggete og buklete. Bladene kan bli 50 cm lange og inntil 30 cm brede. Bladstilker er like lange som bladet.

Smale, traktforma, lys lilla blomster, som sitter delvis skjult av bladverket. Blomstring i juli-august. Frukta er en hengende, kapsel. Etter avblomstring dannes dekorative frøstander, som blir stående hele vinteren.

Sortsbeskrivelse

Hosta sieboldiana ‘Hyacinthina’ er en 50-60 cm høy staude med en tett, rund vekst, brede, litt grågrønne blad og lilla, traktforma blomster i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Hosta er lite kravfulle stauder, som trives best i dyp, humus- og næringsrik jord som holder godt på fuktigheta i halvskygge eller skygge. Tåler tung jord. Plantens bladproduksjon er så stor at lite lys slipper ned til bakken rundt planten, og dermed hindres også ugras i å etablere seg.

Breihosta tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Hosta er verdifulle bladplanter i rabatter, fjellhager, inntil busker og langs nordveggen (vokser i skygge), ved vatn og som bunndekke. Bregner og andre skyggestauder er gode naboer til Hosta. Planteavstand: 50 cm. Blada brukes også til snitt. Trenger sjelden omplanting.

Allergi- og giftfare

Hosta er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten formeres ved deling vår eller høst. Planten kan også meristemformeres.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss