Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Broddbergknapp

Pterosedum rupestre

Synonyme navn er Sedum reflexum og Sedum rupestre. Slektsnavnet Sedum kommer trolig av sedare, som betyr stille mildne (anvendt som medisinplante). Kan også være av sedere, sitte, da planten fester seg til steiner. Artsnavnet rupestre betyr som liker å vokse på steingrunn. Noen engelske navn på planten er reflexed stonecrop, blue stonecrop og stone orpine.

Hjemsted/Opphav Broddbergknapp hører naturlig heime i Europa. Hos oss er den viltvoksende på tørre berg i Sør-Norge og Trøndelag.

Bladfellende, teppedannende staude med nedliggende stengler, grågrønne blad med broddspiss og gullgule blomster i halvkjerm i juli og august.. Sukkulent. Klimasone H7.

  • Broddbergknapp (Sedum rupestre)

Plantebeskrivelse

20 – 25 cm høy, bladfellende staude med nedliggende, forvedete, oppoverbøyde stengler. Motsatte, tykke, nålelignende, valseformede, grågrønne blad med broddspiss. Gullgule blomster i en glissen halvskjerm i juli –august. Stauden er en sukkulent, det vil si en plante som kan lagre vann i blad eller stengler, og som gjør at den tåler noe tørke.

Vekstkrav og klimasone

Broddbergknapp er en nøysom plante som er lett å dyrke og som trives best på en  solrik vokseplass i en veldrenert, sandholdig, ofte steinet, gjerne mager jord med en pH mellom 5,5 og 7. Plantene trenger bare et tynt jordlag. Planten tåler tørke. Ingen gjødsling.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sedum er gode fjellhageplanter med sin teppedannende vekst og lite krav til jordvolum. De er gode bunndekkeplanter og brukes på tørrmurer. Planteavstand: 30 cm. De kan stå på samme plass i mange år uten omplanting.

Allergifare

Sedum er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Broddbergknapp kan formeres med basisstiklinger eller ved deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss