Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

KIngeltakløk

Sempervivum arachnoideum

Slektsnavnet Sempervivum kommer av semper, som betyr alltid og vivus, som betyr levende. Artsnavnet arachnoideum betyr dekt med spindelvev. I Sverige kalles planten spindelvävstaklök, og i England brukes navnet cobweb house-leek.

Hjemsted/Opphav Kingeltakløk har sin opprinnelse fra Pyreneene til Karpatene.

Bladsukkulent med bladrosetter tett i tett, som er dekt av spindelvevsaktige tråder. Røde eller rosa blomster i skjermer i toppen av kraftige stengler. Sukkulent. God plante på tørre steder. Klimasone H7.

  • Sempervivum arachnoideum var. tomentosum (Kingeltakløk)

Plantebeskrivelse

5 (rosettene)-15 (blomsterstenglene) cm høy bladsukkulent med tette, nesten kulerunde, opptil 5 c m brede, bladrosetter, som er helt dekt av spindelvevaktige tråder. Dess mer sollys, dess flere tråder. Bladrosettene sitter så tett, at planten blir bunndekkende. Etter blomstring dør rosetten, men siderosettene fortsetter veksten. Røde til rosa blomster som sitter samlet i en skjerm i toppen av kraftige stengler. Blomsten har 8-10 kronblad og røde pollenbærere. Blomstring i juli. Svært mange former finnes. At planten er en sukkulent, vil si at planten kan lagre vann i blad eller stengler. Dermed tåler den noe tørke.

Vekstkrav og klimasone

Kingeltakløk er en nøysom og villig plante i godt drenert, mager, kalkfattig jord (pH 5,5-7), i sol. Men den trives også hvis jorda inneholder kalk. Siden den er en sukkulent, tåler den godt tørke. Ingen gjødsling er nødvendig.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Kingeltakløk er en god fjellhageplante med sitt beskjedne krav til jordvolum. Planteavstand: 25-30 cm. I og med at den tåler noe tørke, benyttes den også på i bergsprekker, i trau og på plantemurer. Den kan stå på samme plass i mange år uten omplanting.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men Sempervivum inneholder imidlertid giftige, samt hud- og slimhinneirriterende alkaloider. Plantene smaker bittert, og bare barn under 4-årsalderen risikerer å få i seg kritiske mengder ved spising av plantedeler. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Takløk formeres med deling, ved at siderosetter deles fra.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss