Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Dagliljehybrider

Hemerocallis x hybrida

Et synonymt navn er Hemerocallis Hybrida-gruppen. Slektsnavnet Hemerocallis er av gresk hemera, dag og kallos, skjønnhet. I Sverige heter planten hybriddaglilja og i England brukes navnet day lily.

Hjemsted/Opphav Dagliljene som dyrkes er alle hybrider (krysninger) mellom flere arter. Foreldreartene stammer fra både Kina, Japan og Europa.

30-100 cm høye, bladfellende, rosettdannende stauder med en loddrett rotstokk, lange, linjeformede blad og traktformede gule, oransje og røde blomster i ulike nyanser, etter sort, fra mai til august. Klimasone:H5-6.

  • Daglilje-hybrid (Hemerocallis Hybrida-gruppen)

  • Daglilje-hybrid (Hemerocallis Hybrida-gruppen)

  • Dgliljehybrid (Hemerocallis Hybrida-gruppen)

  • Hemerocallis x hybrida (Dagliljehybrider)

Plantebeskrivelse av hybridgruppen

30-100 cm høy, bladfellende, rosettdannende stauder med en kort, loddrett jordstengel. Bladrosettene består av opptil meterlange, linjeforma blad med en tydelig kjøl. Bare noen få blader sitter på stenglene.

Traktforma, gule, oransje eller røde blomster i ulike nyanser (etter sort), i toppstilte knipper, fra mai-august. Blomsten har seks blomsterdekkblad som er bøyd utover og pollenbærere som er rettet oppover. Det finnes en mengde dagliljesorter, til nå er det lager over 20 000 kultivarer (navnesorter) i stadig nye fargenyanser, flere er tofargede..

Vekstkrav og klimasone

Hemerocallis er en villig plantegruppe som er lett å dyrke i full sol eller halvskygge på de fleste typer jord. Men den trives aller best i en ganske dyp, moldrik, jevnt fuktig og næringsrik jord. En svak årlig gjødsling fremmer blomstringen. Planten bør få stå i ro på samme sted i mange år. Dagliljer kan deles, og da helst etter blomstring eller om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5-7.

Bruksområder

Dagliljer er en god rabattplante inntil kratt eller vannanlegg, men jorda må være drenert. Planteavstand: 60 cm. Noen sorter brukes også som snittblomster.

Allergi- og giftfare

Det er ingen kjente rapporter om helseproblemer ved dyrking av Hemerocallis. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.s

Formering

Dagliljer formeres med deling. Rotstokken er relativt lett å dele.

Noen hybridsorter av Hemerocallis

 Alle sorter i denne tabellen har fått sin egen side med bilde og beskrivelser på «Planteportalen.no».

 

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
Apricot’ 70 Oransje Juni-juli H5-6
Corky’ 60 Sitrongule Juli-august H5-6
Crimson Pirate’ 70 Røde Juli-august H5-6
‘Luxury Lace’ 70 Lys rosa Juli-august H5-6
‘Mary Todd’ 80 Gule. Juni-august H5-6
Pink Damask’ 70 Laksrosa. Juni-august. H5-6
Sammy Rusell’ 60 Røde. Juli-august. H5-6
Stella de Oro’ 30-40 Gule. Mai-september. H5-6

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss