Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Dvergnattlys

Oenothera perennis

Synonyme navn er Oenothera pumila og Kneiffia perennis. Slektsnavnet Oenothera er fra gresk oinos = vin og ther = tjeneste (vinforbedringsmiddel). Roten hos en av artene ble av romerne betraktet som et middel til å forsterke vinens virkning. Artsnavnet perennis = flerårig. Noen engelske navn er little evening primrose, small sundrops og small evening primrose.

Hjemsted/Opphav Oenothera perennis har sin utbredelse østlige deler av USA og Canada.

15-30 cm høy, bladfellende staude med jordstengler, en opprett kort stengel, avlange, spadeformete blad og gule blomster, fra juli til august. Klimasone:H5.

  • Oenothera perennis (Dvergnattlys) Foto: illinoiswildflowers.info

Plantebeskrivelse

15-30 cm høy, bladfellende, håret staude med jordstengler, en opprett, 15 cm høy stengel og avlange, litt butte, spadeformete blad i en tett tue. Bladene er håret på begge sider.

Gule, 2-3 cm brede blomster i tette, nikkende klaser i toppen av stengelen. Blomsten har 4 hjerteforma kronblad og 8 pollenbærere. Som eneste plante i slekta, så blomstrer planten om dagen. Frukta er en kapselfrukt med små frø. Blomstringstid: juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Dvergnattlys trives best i godt drenert, litt tørr, sandholdig jord, på en solrik plass. Planten tåler ikke vinterfuktighet, og tung jord. Leirjord, bør unngås.

Oenothera perennis tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Dvergnattlys er en god fjellhageplante som ofte plantes i rabatter. På steder med barfrost vinters tid bør planten få et lett dekke med granbar. o.l.

Allergi- og giftfare

Sikre opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men hudplager av (dermatitt) forårsaket av yrkesmessig håndtering forårsaket av planter innen slekta finnes beskrevet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Dvergnattlys formeres helst frø og stiklinger.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss