Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krypnattlys

Oenothera macrocarpa

Et synonymt navn er Oenothera missouriensis. Slektsnavnet Oenothera er fra gresk oinos = vin og ther = tjeneste (vinforbedringsmiddel). Roten hos en av artene ble av romerne betraktet som et middel til å forsterke vinens virkning. Artsnavnet missouriensis kommer av at plantesamleren Thomas Nuttal (1786-1859), fant planten ved elva Missouri i 1810. I Sverige heter planten storblommigt nattljus og noen engelske navn er bigfruit evening primrose, Ozark sundrops, Missouri evening primrose og Missouri primrose.

Hjemsted/Opphav Oenothera macrocarpa har sin opprinnelse fra sørlige deler av Nord-Amerika. Kom til Europa på begynnelsen av 1800-tallet.

15-20 cm høy, bladfellende staude med dyp pålerot, krypende, nedliggende stengler, tykke lansettformete blad og svovelgule blomster, fra juli til september. Klimasone:H5.

  • Oenothera macrocarpa (Krypnattlys) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

15-20 cm høy, bladfellende, håret staude med en dyp, kjøttfull pålerot og krypende, men oppstigende stengler. Tykke, linje- til lansettformete, 6-13 cm lange, spisse, noe hvitgrå blad som unge. Bladene er hårete langs kanten og langs nervene.

Svovelgule, 10-15 cm brede blomster med et langt begerrør fra juli til september. Ellers har blomsten 4 hjerteforma kronblad og 8 pollenbærere. Blomsten springer ut om kvelden og visner neste formiddag. Frukta er en kapselfrukt med små frø.

Vekstkrav og klimasone

Krypnattlys trives best i godt drenert, litt tørr, sandholdig jord, på en solrik plass. Planten tåler ikke vinterfuktighet, og tung jord. Leirjord, bør unngås.

Oenothera macrocarpa tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Krypnattlys er en god fjellhageplante som ofte plantes i rabatter. På steder med barfrost vinters tid bør planten få et lett dekke med granbar. o.l.

Allergi- og giftfare

Sikre opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men hudplager av (dermatitt) forårsaket av yrkesmessig håndtering forårsaket av planter innen slekta finnes beskrevet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Krypnattlys formeres helst frø og stiklinger.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss