Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Perlelungeurt

Pulmonaria saccharata

Synonyme navn er flekklungeurt, broket lungeurt, Pulmonaria tuberosa og Pulmonaria picta. Slektsnavnet Pulmonaria kommer av pulmo, lunge. Artsnavnet saccaratha, sukker. Det er uvisst hva som menes med dette. Muligens kan det være de hvite flekkene på bladene. Navnet lungeurt kommer av at planten ble brukt som botemiddel mot lungesykdommer. Dessuten ligner blada på lungelapper. I Sverige heter planten broklungört og i England brukes navn som lungwort og Betlehem sage.

Hjemsted/Opphav Flekklungeurt er viltvoksende i Mellom- og Sør-Europa. Flere kultivarer finnes. ‘Mrs. Moon’ er en mye brukt sort.

Bladfellende, bunndekkende, hårete staude med grågrønne blad med hvite flekker og traktformede røde-fiolette blomster i skjermer i stengeltoppene. Klimasone H7.

  • Flekklungeurt (Pulmonaria saccharata)

  • Flekklungeurt (Pulmonaria saccharata)

  • Flekklungeurt

Plantebeskrivelse

25-30 cm høy, bladfellende, bunndekkende staude med krypende, greinete stengler. Hele planten er dekt med stive hår. Lansettformede, langstilkede, grågrønne blad med store hvite flekker. Traktformede, røde blomster som går over i blåfiolett, som sitter i skjermer i toppen av stenglene, i april-mai. Blomstens krone har fem grunne fliker.

Vekstkrav og klimasone

Perlelungeurt foretrekker godt drenert, men jevnt fuktig, humusrik, næringsrik jord i halvskygge eller skygge. Planten klarer seg bra i andre jordarter bare den ikke er for tørr. Eldre planter bør omplantes og deles, enten om høsten eller straks etter blomstring. Dersom plantens skjæres ned etter blomstring, dannes nye vakre blad.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Perlelungeurt er en god bunndekkeplante på skyggefulle steder, for eksempel under busker eller ved nordveggen. Planteavstand: 40 cm. Planten dyrkes mest på grunn av de dekorative bladene.

Allergi- og giftfare

Hudirritasjoner kan en sjelden gang oppstå ved direktekontakt med lungeurt, ved for eksempel hagearbeid. Men det finnes ingen grunn til å fraråde dyrking av denne planten, dersom normal forsiktighet utvises. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.s

Formering

Perlelungeurt formeres enkelt med deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss