Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kaukasusforglemmegei

Brunnera macrophylla

Et synonymt navn er forglemmegeisøster. Slektsnavnet Brunnera er etter den sveitsiske botanikeren S. Brunner (1790-1844). Artsnavnet macrophylla betyr store blad. I Sverige heter planten kaukasis förgätmigej og i England brukes navnet Siberian bugloss.

Hjemsted/Opphav Kaukasusforglemmegei er viltvoksende i Kaukasus og Nord-Asia. Det finnes flere kultivarer (navnesorter).

Bladfellende staude med greinete stengler, svært store hjerteforma blad og himmelblå blomster i skjermlignende klaser i mai-juni. Typisk bladplante for rabatten. Klimasone: H8.

  • Forglemmegei-søster (Brunnera macrophylla 'Jack Frost')

  • Brunnera macrophylla

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, bladfellende staude med kraftige greinete stengler. Hjerteformede, opptil 15 cm brede, ruhårete blad med tydelige nerver. Himmelblå blomster med gul hals i store, skjermlignende klaser i mai-juni. Bladene gir et godt dekke etter blomstring.

Vekstkrav og klimasone

Brunnera trives i nesten all slags jord, så lenge den ikke er for tørr, i sol og halvskygge. Trives best med en pH i jorda mellom 5,5 og 7. For å hindre at planten sprer seg for mye, kan den deles hvert femte år. Deling kan skje både vår og høst. Avblomstrede skudd bør fjernes.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Kaukasusforglemmegei er en egnet rabattplante og til underplanting i et glissent kratt. Planteavstand: 40 cm.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Brunnera er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Brunnera formeres med deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss