Frynsesøte
Gentiana septemfidaEt synonymt navn er Gentiana kochiana. Slektsnavnet Gentiana er etter kong Gentis av Illyria (død 167 f.Kr.), som først brukte planten som medisinplante. Artsnavnet septemfida betyr 7-delt (blomsten). I Sverige heter planten fransgentiana, og i England blir den kalt crested gentian eller summer gentian.
Lav, bladfellende, tuedannende staude med nedliggende stengler, ovale blad og traktformede mørkeblå blomster i en hodeformet blomsterstand, i toppen av hver stengel. Fjellhage- og rabattplante. Klimasone H7.
Plantebeskrivelse
10 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med nedliggende stengler, bare stengeltoppene bøyer seg oppover. De ovale bladene sitter tett på stenglene. Mørkeblå, traktformede, 5 cm lange blomster med en lysere innside, sitter samlet i hodeformede blomsterstander i toppen av hver stengel. Blomstring i august-september.
Vekstkrav og klimasone
Frynsesøte vokser godt i de fleste godt drenerte jordarter, men aller helst vil den ha en humusrik, litt fuktig jord med en pH 5.7), på en solåpen plass. Planten bør få stå i ro på samme plass. En lettdyrket og langlivet staude.
Stauden tilrås plantet til klimasone H7.
Bruksområder
Frynsesøte er en populær fjellhageplante og rabattplante. Planteavstand: 25 cm. Planten bør dekkes noe i perioder med streng barfrost.
Allergi- og giftfare
Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Frynsesøte formeres med deling tidlig om våren eller med frø.