Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Frynsesøte

Gentiana septemfida

Et synonymt navn er Gentiana kochiana. Slektsnavnet Gentiana er etter kong Gentis av Illyria (død 167 f.Kr.), som først brukte planten som medisinplante. Artsnavnet septemfida betyr 7-delt (blomsten). I Sverige heter planten fransgentiana, og i England blir den kalt crested gentian eller summer gentian.

Hjemsted/Opphav Frynsesøte er viltvoksende i Lilleasia og til Altai i Sentral-Asia.

Lav, bladfellende, tuedannende staude med nedliggende stengler, ovale blad og traktformede mørkeblå blomster i en hodeformet blomsterstand, i toppen av hver stengel. Fjellhage- og rabattplante. Klimasone H7.

  • Frynsesøte (Gentiana septemfida)

  • Frynsesøte (Gentiana septemfida)

  • Frynsesøte (Gentiana septemfida)

Plantebeskrivelse

10 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med nedliggende stengler, bare stengeltoppene bøyer seg oppover. De ovale bladene sitter tett på stenglene. Mørkeblå, traktformede, 5 cm lange blomster med en lysere innside, sitter samlet i hodeformede blomsterstander i toppen av hver stengel. Blomstring i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Frynsesøte vokser godt i de fleste godt drenerte jordarter, men aller helst vil den ha en humusrik, litt fuktig jord med en pH 5.7), på en solåpen plass. Planten bør få stå i ro på samme plass. En lettdyrket og langlivet staude.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Frynsesøte er en populær fjellhageplante og rabattplante. Planteavstand: 25 cm. Planten bør dekkes noe i perioder med streng barfrost.

 Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Frynsesøte formeres med deling tidlig om våren eller med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss