Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gulldyne (Gummipute)

Azorella trifurcata

Et synonymt navn er Azorella glebaria. Slektsnavnet Azorella har trolig noe med Azorene å gjøre, men hva? – planten kommer jo fra Sør-amerika. Artsnavnet trifurcata betyr trefliket (bladet). I Sverige kalles planten gulldyna, mens et engelsk navn three-forked emerald carpet.

Hjemsted/Opphav Azorella trifurcata kommer opprinnelig fra Chile, nærmere bestemt fra Magellanstrredet, helt sør i Sør-Amerika. Men planten er utbredt også i New Zealand, sørøst i Australia og på øyene i Sørishavet. Planten ble først beskrevet og publisert av Joseph Gaertner, men ble revidert og omklassifisert av Christiaan Hendrik Persoon i 1805.

5-15 cm høy, eviggrønn, putedannende staude med stive, gaffelflikete blad og små, gulgrønne blomster. Vakker bunndekke- og fjellhageplante. Klimasone H7.

  • Azorella trifurcata (Gulldyne) Foto: darcyeverest.co.uk

Plantebeskrivelse

5-15 cm høy, eviggrønn, putedannende staude med pålerot, blanke, stive, gaffelflikete mørkegrønne blad og små, gulgrønne, uanselige blomster i skjermer i juli.

Vekstkrav og klimasone

Gulldyne trives best på en solrik eller halvskygget plass i en grusbladet, leirholdig moldjord med en surhet (pH) mellom 8 0g 10. Planten trenger bare et tynt jordlag og den tåler tørke.

Azorella trifurcata tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Gulldyne er en god bunndekke- eller fugeplante, som egner seg godt i fjellhager og på tørrmurer. De kan stå på samme plass i mange år, da den tåler omplanting dårlig.

Allergi- og giftfare

Azorella er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Gulldyne formeres mest med stiklinger.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss