Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Stjerneskjerm

Astrantia major

Et synonymt navn er stor stjerneskjerm. Slektsnavnet Astrantia kommer av gresk aster, stjerne, som sikter til de stjerneformede blomstene. Artsnavnet major betyr større. I Sverige kalles planten stärnflocka, og i England brukes navnet great masterwort.

Hjemsted/Opphav Storstjerneskjerm har sin opprinnelse fra fjellområder i Sør- og Mellom-Europa. Mange navnesorter er i handelen.

40-90 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med håndflikete blad og små, hvitrosa blomster, omgitt av grønnhvite svøpblad. Rabatt- og snittstaude. Klimasone H8.

  • Storstjerneskjerm (Astrantia major)

  • Storstjerneskjerm (Astrantia major)

  • Storstjerneskjerm (Astrantia major)

  • Storstjerneskjerm (Astrantia major)

  • Storstjerneskjerm (Astrantia major)

Plantebeskrivelse

40-90 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med håndflikete blad. På de greinete stenglene sitter tette, 2-3 cm brede blomsterskjermer. Blomsterskjermene består av små, hvite-rosa blomster, som er omgitt av et grønnhvitt svøp, bestående av lansettformede dekkblader. Svøpbladene er lengre enn blomsterstanden. Blomstring i juni-september.

Vekstkrav og klimasone

Storstjerneskjerm vokser best i næringsrik, lett, jevnt fuktig moldjord i sol og halvskygge. Men den tåler lite vinterfuktighet, så vokseplassen må være godt drenert. Planting og deling bør skje om våren. De avblomstrete stenglene bør fjernes.

Astrantia major tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Storstjerneskjerm en god rabattplante, og den passer til villflor. Planteavstand: 35 cm. Dessuten er stauden en vakker snittblomst og den kan tørkes.

Allergifare

Ingen skadevirkninger er kjent ved dyrking av storstjerneskjerm.

Formering

Storstjerneskjerm kan formeres med deling og frø.

Sorter

Astrantia major ‘Rosea’ – 60-70 cm høy staude med sterkt rosa blomster i juli-august. God snittblomst. Klimasone: H8.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss