Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gulsildre

Saxifraga aizoides

Slektsnavnet Saxifraga kommer fra lat. saxum = bergknaus og frango = å bryte. Artsnavnet aizoides = som ligner Aizoon, som igjen kommer av gr. aei = alltid og zoon = levende. Plantenavn hos Plinius, død 79. I Sverige kalles planten gullbrãcka, mens i England brukes navnet yellow saxifrage.

Hjemsted/Opphav Saxifraga aizoides er viltvoksende i nordlige deler av Europa (bl.a. på Grønland), også I Norge og i Nord-Amerika.

10 cm høy, evigrønn staude som danner løse tepper med nedliggende stengler, med smale, lysegrønne, skarptannete blad og gule, oransje eller røde blomster, i juli-august. Viltvoksende fjellhage- og tørrmurplante. Klimasone H8.

  • Saxifraga aizoides (Gulsildre) Foto: svalbardflora.no

Plantebeskrivelse

10 cm høy, eviggrønn staude som danner løse tepper eller rosetter av nedliggende stengler med tallrike, lysegrønne, smale, tungeformete, litt tykke blad som er skarpt sagtannet.

Gule, oransje eller røde blomster juli-august. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Gulsildre trives godt i en jevnt fuktig, men veldrenert, gjerne grusholdig, humusrik jord, i sol og halvskygge.

Saxifraga aizoides tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Gulsildre er egner seg godt til planting i fjellhager og i tørrmurer. Planten bør få stå i ro lenge.

 Allergifare

Saxifraga er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten kan formeres med frø, deling og med stiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss