Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

«Nålesildre»

Saxifraga x apiculata

Et synonymt navn er Saxifraga apiculata. Slektsnavnet Saxifraga kommer fra lat. saxum = bergknaus og frango = å bryte. Artsnavnet apiculata = liten spiss, tilspisset (bladene). I Sverige kalles planten uddbrãcka og i Danmark heter planten nålestenbræk.

Hjemsted/Opphav Saxifraga x apiculata er en tysk hybrid fra 1894 som er en krysning mellom Saxifraga marginata og Saxifraga sancta, som stammer fra Sørøst-Europa. Flere navnesorter dyrkes.

5-10 cm høy, evigrønn, tue- og teppedannende staude med stive, spisse, nåleformete blad med kalkkjertler og blekgule blomster, i april-mai. Fjellhage- og tørrmurplante. Klimasone H3-4.

  • Saxifraga x apiculata (Nålesildre) Foto: sverigestradgardsmastare.se

 Plantebeskrivelse

5-10 cm høy, eviggrønn tue- og teppedannende staude som danner tette, kjertelhårete matter. Stive, spisse, nåleformete, eviggrønne blad med 3 kalkkjertler ved spissen.

Tallrike, blekgule blomster på 4-8 cm lange skaft, og blomstene danner klaselignende samlinger i enden av blomsterskaftene. Tidspunkt for blomstring: April-mai. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

«Nålesildre» trives godt i en jevnt fuktig, men veldrenert, kalkholdig, gjerne grusholdig, humusrik jord, i sol og halvskygge.

Saxifraga x apiculata tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

«Nålesildre» er egner seg godt til planting i fjellhager, tørre murer, bergsprekker og i trau. Planten bør beskyttes mot barfrost.

 Allergifare

Saxifraga er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten kan formeres ved deling og med stiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss