Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagekattemynte

Nepeta racemosa

Et synonymt navn er Nepeta mussinii. Slektsnavnet Nepeta er av byen Nepete (Nepi) i Etruria i Italia. Artsnavnet racemosa = blomster i klase. Det tidligere artsnavnet mussinii er etter. Noen engelske navn er catmint, Persian catmint og dwarf catmint,

Hjemsted/Opphav Nepeta racemosai kommer fra Kaukasusområdet.

30-60 cm høy, bladfellende, aromatisk, opprett staude med buskaktig vekst, grågrønne, avlange, tannete blad og lyseblå blomster i lange, opprette aks. Rabatt- og fjellhageplante. Klimasone:H5-6.

  • Nepeta racemosa (Hagekattemynte) Foto: letsgoplanting.co.uk

Plantebeskrivelse

30-60 cm høy, bladfellende, håret staude med opprette stengler med motsatte, grågrønne, 2-4 cm lange, runde til eggformete, kortstilkete, sagtannete blad med hjerteformet grunn. De øvre bladene mangler bladstilk. Bladverket har en sterk aromatisk duft.

Lyseblå, 1 cm lange blomster med mørke flekker, som sitter samlet i kortstilkete kranser, samlet i en tett, endestilt, aksformet blomsterstand, i juni-september. Blomsten har et rørformet beger som er 5-tannet. Krona er toleppet, den øvre opprett, den nedre 3-lappet med uthullet midtlapp. Frukta er en spaltefrukt som er dannet av fire små nøtter.

Vekstkrav og klimasone

Hagekattemynte trives best i godt drenert, relativt tørr, godt sandholdig, kalkrik jord på en solåpen plass. Planten tåler dårlig vinterfuktighet. Deling og planting bør helst skje om våren.

Nepeta racemosa tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Hagekattemynte er en fin fjellhageplante og den er mye brukte i rabatter, blant annet som kantplante. Stauden er også en kjøkkenurt, som brukes bl.a. i salater og gryteretter og bladene brukes til te. Planten tiltrekker seg bier og sommerfugler.

Allergi- og giftfare

Rapporter om at helseproblemer ved dyrking av Nepeta er ikke kjent. Men blomstene dufter sterkt, og duftoverfølsomme personer kan oppleve ubehag i nærheten av tette plantinger av planten. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hagekattemynte formeres med deling og med stiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss