Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Storblåkoll

Prunella grandiflora

Synonyme navn er praktblåkoll og prydblåkoll. Slektsnavnet Prunella er enten en latinisering av det tyske ordet Braunelle (Prünelle) = brun eller av Bräune = strupekatarr, en sykdom man trodde planten kunne lege. Artsnavnet grandiflora = storblomstret. I Sverige kalles planten praktbrunört, mens det vanlige engelske navnet er large self-heal.

Hjemsted/Opphav Prunella grandiflora hører naturlig heime i Europa, Lilleasia og Kaukasus. Arten er ikke i handelen, men flere navnesorter dyrkes.

20-30 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med utbredt vekst, eggformete blad og hvite, rosa eller røde blomster i aks, alt etter sort. God bunndekkeplante i fjellhager. Klimasone H5.

  • Prunella grandiflora 'Loveless Pink' (Storblåkoll) Foto: langthorns.com

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med utbredt vekst og oppstigende stengler. Motsatte, grønne, 5-8 cm lange, svakt tannete, eggformete, spisse blad som smalner av mot grunnen.

Blålilla, 2-3 cm lange blomster i tette, endestilte, akslignende blomsterstander. Blomsten har en 2-leppet krone med overleppen som et tak over pollenbærerne. Blomstring: juli-august. De tørre fruktene er spaltefrukter, og hver frukt består av fire små nøtter.

Vekstkrav og klimasone

Storblåkoll er en nøysom plante som er lett å dyrke og som ikke er så nøye på jordtypen. Men den trives best i en drenert, kalkholdig, jevnt fuktig, moldrik sandblandet jord i sol og halvskygge.

Prunella grandiflora tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Storblåkoll er en god bunndekkeplante i fjellhager og i rabatter.  Planten kan stå på samme plass i mange år uten omplanting. Deling og omplanting bør skje om våren. Gamle frøstander må skjæres bort. Populær plante for bier og pollinerende insekter.

Allergi- og giftfare

Prunella er en allergivennlig slekt for allergikere. Det eksisterer ingen opplysninger om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Storblåkoll formeres med frø eller basisstiklinger.

Sorter

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring , måned Klimasone
‘Lovliness Pink’ 20-30 Rosa Juli-august H5
‘Lovliness White’ 20-30 Hvite Juli-august H5
‘Rosea’ 20-30 Rosa Juli-august H5
‘Rubra’ 20-30 Røde Juli-august H5

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss