Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagepute

Aubrieta x cultorum

Synonyme navn er Aubrieta- hybrider og hageblåpute. Slektsnavnet stammer fra den franske dyre- og plantemaleren Claude Aubriet (1665-1742). I Sverige kalles planten Aubrieta og i England brukes navn som Aubrieta og Rock Cress.

Hjemsted/Opphav Hagepute utgjør en samling med hybrider eller kulturformer som er fremkommet gjennom en systematisk foredling gjennom mange år, med krysninger og utvalg. Den mest sentrale foreldrearten er Aubrieta deltoides, som vokser rundt Middelhavet.

Lav, teppedannende staude små, hårete, alltidgrønne blad (som overvintrer) og blå, fiolette, røde eller rosa blomster i flere nyanser, alt etter sort. Allergivennlig fjellhageplante. Klimasone H7.

  • Hagepute 'Blaumeise' (Aubrieta x cultorum ‘Blaumeise’) Foto: LOG

Plantebeskrivelse

10 – 20 cm høy, alltidgrønn, teppedannende staude, med små, spadeformete, oftest gråhårete blad som overvintrer. Små, blå, fiolette, rosa eller røde blomster i mange nyanser (etter sort), og som sitter så tett på plantene at de danner tette fargetepper i mai-juni. Blomstene har 4 store kronblad, og de sitter i små klaser.

Vekstkrav og klimasone

Aubrieta trives best I tørr, veldrenert, næringsrik og godt kalkholdig jord (pH 7-8), i full sol. Planten kan råtne på fuktig jord (rothalsråte). Regelmessig tilgang på vann og næring i blomstringsperioden gir en rik blomstring.

Hagepute tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Hagepute egner seg godt i fjellhager og på plantemurer som fugeplante. Flere planter bør plantes sammen. I områder med mye barfrost om vinteren, bør planten dekkes noe med et luftig dekke. Tilbakeskjæring etter blomstring reduserer omfanget av puten og gir ei tettere pute. Planteavstand 30 cm. Aubrieta trenger ingen omplanting de første 6-8 år. Ved omplanting bør planten få med en stor rotklump, slik at de svært fine røttene ikke forstyrres eller skades.

Allergifare

Aubrieta er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Planten kan formeres ved deling og med toppstiklinger.

Sorter

Noen gode sorter av hagepute:

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring måned Klimasone
‘Agnete’ 10-15 Lyseblå, store blm. Mai-juni H7
‘Blaumeise’ 10 Blå, kompakt Mai-juni H7
‘Cascade Rot’ 15 Rubinrød. Frøekte. Mai-juni H7
‘Dr. Mules’ 10 Mørk fiolett, store. Mai-juni H7
‘Moerheimii’ 10 Rosa Mai-juni H7
‘Red Carpet’ 10 Purpurrød. Store. Mai-juni H7
‘Schloss Eckberg’ 10-20 Mørk fiolett Mai-juni H7
‘Suendermannii’ 10-20 Blåfiolett Mai-juni H7
‘Tauricola’ 5-10 Lyseblå Mai-juni H7
‘Valder’ 10 Blå Mai-juni H7