Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Høstfloks ‘Eventide’

Phlox paniculata ‘Eventide’

Synonyme navn på høstfloks er klasefloks, Phlox paniculata-hybrid og P. x hortorum. Slektsnavnet Phlox kommer fra gresk phlogos, som betyr flamme, og som viser til de sterke blomsterfargene til planten. Artsnavnet paniculata betyr topp, aks (blomsterstanden). I Sverige kalles planten hõstflox, mens det engelske navnet er Garden Phlox.

Hjemsted/Opphav Høstfloks hører naturlig heime i østlige deler av Nord-Amerika. I dag er det kun hybrider (krysninger) som dyrkes og er i handelen. De fleste av sortene som selges under navnet høstfloks, er hybrider (krysninger) mellom Phlox paniculata og sylinderfloks (Phlox maculata). Sorten ‘Eventide’ er en britisk sort fra 1947 (BHBSymmons-Jeune).

90 cm høy, bladfellende staude med en stivt, opprett vekst, spisse, avlange blad og duftende, blålilla blomster i tette store topper, fra august-september. Klimasone: H6-7.

  • Phlox paniculata 'Eventide' (Høstfloks 'Eventide') Foto: plantlust.com

Beskrivelse av Phlox paniculata

60-120 cm høye, bladfellende stauder med en grunn rot, stivt opprette stengler og motsatte eller skruestilte, tynne, 8-15 cm lange, spisse, ovale-lansettformete blad med tydelige nerver. De øvre bladene er litt stengelomfattende med en børstehåretkant.

Duftende, 2,5 cm brede blomster i fargene hvit, rosa-purpur, rød og blåfiolett i alle nyanser, som sitter i tette, store pyramidale klaser (topper), fra juli til frosten. Blomstene har et trangt, opptil 3,5 cm langt kronrør, fem kronfliker og en stor, flat krage. Fem pollenbærere er festet i forskjellig høyde i kronen og tre grifler.

Sortsbeskrivelse

Phlox paniculata ‘Eventide’ er en 90 cm høy høstfloks med stivt, opprette skudd og duftende, blålilla (lavendelblå) blomster, fra august-september. Klimasone: H6-7.

Vekstkrav og klimasone

Høstfloks trives best i dyp, moldrik, næringsrik, jevnt fuktig jord i sol og halvskygge. Planten trives ikke godt i leirjord. Bør gjødsles hvert år. Den beste tiden for deling, omplanting og planting er om våren. Stauden kan omplantes ofte.

Høstfloks ‘Eventide’ tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Høstfloks er en utmerket rabattstaude. Planteavstand: 35 cm. Den bør plantes dypt. Brukes også som snittblomst.

Allergi- og giftfare

Phlox er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men duften av floks som snittblomst, kan lage vansker for personer med duftoverfølsomhet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Phlox formeres med rotstiklinger eller ved deling.

Sykdommer

Høstfloks kan angripes av meldugg, særlig i tørre somre. Meldugg er  en sopp som danner et hvitt belegg på bladene. Men planten dør ikke av soppen. Syke plantes bør fjernes helt for å unngå soppsmitte.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss