Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Høstfloks

Phlox paniculata

Synonyme navn er klasefloks, Phlox paniculata-hybrider og Phlox x hortorum. Slektsnavnet Phlox kommer fra gresk phlogos, som betyr flamme, og som viser til de sterke blomsterfargene til planten. Artsnavnet paniculata betyr topp, aks (blomsterstanden). I Sverige kalles planten hõstflox, mens det engelske navnet er Garden Phlox.

Hjemsted/Opphav Høstfloks hører naturlig heime i østlige deler av Nord-Amerika. I dag er det kun hybrider som dyrkes og er i handelen..

Bladfellene stauder med opprette stengler, spisse, avlange blad og duftende blomster i hvite, rosa, røde og blåfiolette fargenyanser, i tette store topper på høsten. Mange sorter. Klimasone H7.

  • Phlox paniculata (Høstfloks)

Beskrivelse av Phlox paniculata

60-120 cm høye, bladfellende stauder med en grunn rot, stivt opprette stengler og motsatte eller skruestilte, tynne, 8-15 cm lange, spisse, ovale-lansettformete blad med tydelige nerver. De øvre bladene er litt stengelomfattende med en børstehåretkant.

Duftende, 2,5 cm brede blomster i fargene hvit, rosa-purpur, rød og blåfiolett i alle nyanser, som sitter i tette, store pyramidale klaser (topper), fra juli til frosten. Blomstene har et trangt, opptil 3,5 cm langt kronrør, fem kronfliker og en stor, flat krage. Fem pollenbærere er festet i forskjellig høyde i kronen og tre grifler.

Vekstkrav og klimasone

Høstfloks trives best i dyp, moldrik, næringsrik og noe fuktig jord i sol og halvskygge. Planten trives ikke godt i leirjord. Bør gjødsles hver vår. Den beste tiden for deling, omplanting og planting er om våren. Stauden kan omplantes ofte.

Høstfloks tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Høstfloks er en utmerket rabattstaude. Planteavstand: 35 cm. Den bør plantes dypt. Brukes også som snittblomst.

Allergi- og giftfare

Phlox er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men duften av floks som snittblomst, kan lage vansker for personer med duftoverfølsomhet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Phlox kan formeres med rot-, topp- og basisstiklinger, eller ved deling.

Sykdommer

Høstfloks kan angripes av meldugg, en sopp som danner et hvitt belegg på bladene, særlig i tørre somre. Men planten dør ikke av soppen. Syke plantes bør fjernes helt for å unngå soppsmitte.

Noen utvalgte sorter av høstfloks

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring måned Klimasone
Aida 60 Purpurrød. Kompakt. August-sept. H7
Amethyst’ 80 Fiolett. Juli-august. H7
Brigadier 80 Sterk rød. Juli-august. H7
Bright Eyes 70 Rosa med rødt øye. Juli-sept. H7
Europa’ 70 Hvit med rosa midte. August-sept. H7
Eventide 70 Blålilla. Juli-sept. H7
Fujijama’ 75 Hvit. Juli-sept. H7
Jules Sandeau 60 Lysende rosa. Juli-sept. H7
Kirchenfürst’ 80 Mørk purpurrød. Juli-sept. H7
Le Mahdi’ 70 Mørk fiolett. August-sept. H7
Mia Ruys 50-60 Hvit. August-sept. H7
Orange Perfection 80 Oransjerød. August-sept. H7
Pax 70 Hvit. August-sept. H7
Rembrandt’ 70 Hvit. August-sept. H7
Rosa Pastell 100 Hvit m/rosa sentrum. Juli-sept. H7
Spitfire’ 70 Lakserød. Juli-august. H7
‘Starfire’ 70 Sterk rød. Juli-august. H7
Wilhelm Kesselring’ 60-70 Fiolett m/hvitt øye. August-sept. H7

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss