Høstfloks ‘Kirchenfürst’
Phlox paniculata ‘Kirchenfürst’Synonyme navn på høstfloks er klasefloks, Phlox paniculata-hybrid og P. x hortorum. Slektsnavnet Phlox kommer fra gresk phlogos, som betyr flamme, og som viser til de sterke blomsterfargene til planten. Artsnavnet paniculata betyr topp, aks (blomsterstanden). I Sverige kalles planten hõstflox, mens det engelske navnet er Garden Phlox.
80-100 cm høy, bladfellende staude med en stivt, opprette greiner, spisse, avlange blad og duftende, mørke karmosinrøde blomster, fra juli-september. Klimasone: H6-7.
Beskrivelse av Phlox paniculata
60-120 cm høye, bladfellende stauder med en grunn rot, stivt opprette stengler og motsatte eller skruestilte, tynne, 8-15 cm lange, spisse, ovale-lansettformete blad med tydelige nerver. De øvre bladene er litt stengelomfattende med en børstehåretkant.
Duftende, 2,5 cm brede blomster i fargene hvit, rosa-purpur, rød og blåfiolett i alle nyanser, som sitter i tette, store pyramidale klaser (topper), fra juli til frosten. Blomstene har et trangt, opptil 3,5 cm langt kronrør, fem kronfliker og en stor, flat krage. Fem pollenbærere er festet i forskjellig høyde i kronen og tre grifler.
Sortsbeskrivelse
Phlox paniculata ‘Kirchenfürst’ er en 80-100 cm høy høstfloks med stivt, opprette skudd og duftende, mørke karmosinrøde blomster, fra juli-september. Klimasone: H6-7.
Vekstkrav og klimasone
Høstfloks trives best i dyp, moldrik, næringsrik, jevnt fuktig jord i sol og halvskygge. Planten trives ikke godt i leirjord. Bør gjødsles hvert år. Den beste tiden for deling, omplanting og planting er om våren. Stauden kan omplantes ofte.
Høstfloks ‘Kirchenfürst’ tilrås plantet til klimasone H6-7.
Bruksområder
Høstfloks er en utmerket rabattstaude. Planteavstand: 35 cm. Den bør plantes dypt. Brukes også som snittblomst.
Allergi- og giftfare
Phlox er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men duften av floks som snittblomst, kan lage vansker for personer med duftoverfølsomhet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Phlox formeres med rotstiklinger eller ved deling.
Sykdommer
Høstfloks kan angripes av meldugg, særlig i tørre somre. Meldugg er en sopp som danner et hvitt belegg på bladene. Men planten dør ikke av soppen. Syke plantes bør fjernes helt for å unngå soppsmitte.