Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Korallrakett (Rakettblomst)

Kniphofia uvaria

Et synonymt navn er rakettblomst. Slektsnavnet Kniphofia er etter botanikeren Johann Jeremias Kniphof (1704-1765), fra Erfurt. Artsnavnet uvaria er av uva = drue. I Sverige heter planten fackellilja, mens det engelske navnet er tritomea, torch lily og red hot poker.

Hjemsted/Opphav Kniphofia uvaria er viltvoksende i Sør-Afrika. Planten kom til Europa i 1707. Flere navnesorter er i handelen.

70-100 cm høy staude med en kraftig jordstengel, lange, stive eviggrønne blad i en rosett og røde og gule, rørforma blomster i et rakettlignende aks. Rabatt- og snittplante. Klimasone: H3-4.

  • Kniphofia uvaria (Korallrakett) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

70-100 cm høy flerårig plante med en kraftig jordstengel og tallrike, opprette, lange, 2-5 cm brede, stive, spisse, eviggrønne grunnstilte blad som danner tette rosetter. Stenglene er bladløse og bladene har en tydelig kjøl og ru kanter.

Rørforma, 3-4 cm lange, litt hengende blomster med en 6-fliket krone som er samlet i et tett aks på et høyt, opprett, kraftig blomsterskaft. Blomsterstanden ligner en klubbe eller en rakett (derav navnet). De øvre blomstene i akset er korallrøde, mens de nedre blomstene er gule. Blomstring: juni-august.

Vekstkrav og klimasone

Korellrakett trives best i jevnt fuktig, veldrenert, dyp, godt sandblandet, leirholdig moldjord på en solrik, varm og vindskjermet vokseplass. Plantene må beskyttes mot fuktighet om høsten og vinteren.

Kniphofia uvaria tilrås plantet til klimasone H3-4. Om mulig kan plantene tas opp om høsten og overvintres inne.

Bruksområder

Korallrakett plantes i rabatter og ofte ved vann. Planten er en god snittblomst.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Korallrakett kan formeres med deling og med frø. Plantene kan så seg selv.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss