Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Krypfloks

Phlox stolonifera

Slektsnavnet Phlox kommer fra gresk phlogos, som betyr flamme, og som viser til de sterke blomsterfargene til planten. Artsnavnet stolonifera betyr med krypende skudd. I Sverige kalles planten krypflox, mens det engelske navnet er creeping Phlox.

Hjemsted/Opphav Krypfloks hører naturlig heime i østlige deler av USA. Men I dag er det mest hybrider (krysninger) som dyrkes. Det finnes flere sorter i handelen.

Alltidgrønn, teppedannende staude med ovale, dunhårete, alltidgrønne blad og blåfiolette blomster i mai-juni. God fjellhageplante. Klimasone H6.

  • Phlox stolonifera (Krypfloks)

Plantebeskrivelse

15-25 cm høy, alltidgrønn, teppedannende plante med krypende, sterile skudd, som slår rot etter hvert. Rask vekst. Hele planten er dunhåret.  Ovale, alltidgrønne blad.  Blomster, som er ca. 2,5 cm brede, mest i blåfiolette nyanser i mai-juni. Plantene bør renses etter blomstring.

Vekstkrav og klimasone

Krypfloks trives best i moldrik, fuktig, noe sur jord (pH 5-7), i lett skygge. Hagejord kan gjøres noe sur ved å blande inn ugjødslet naturtorv. På steder som ikke har stabilt snødekke, må planten dekkes mot barfrost. Det anbefales at den omplantes ofte. Den beste tiden for deling, omplanting og planting er om våren.

Krypfloks tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Krypfloks er en utmerket bunndekkeplante i fjellhager og i rabatter blant andre planter som vil ha sur jord. Planteavstand: 30 cm.

Allergi- og giftfare

Phlox er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Krypfloks formeres med deling, men også rot-, topp og basisstiklinger kan benyttes.

Noen utvalgte sorter

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring måned Klimasone
Ariane’ 15-25 Hvit. Mai-juni. H6
Blue Ridge’  15-25 Dypblå. Mai-juni. H6
Pink Ridge 15-25 Klarrosa. Mai-juni. H6
Cumberland Falls’  15-25 Lavendelblå. Mai-juni. H6

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss