Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Mørkkongslys

Verbascum nigrum

Slektsnavnet Verbascum er av latin barbascum, som kommer av barba, skjegg, og som muligens sikter til de lodne bladene. Artsnavnet nigrum betyr svart. Det norske navnet kongslys kommer av at planten er høy og staselig, og kan ligne på en lysekrone eller en kandelaber. I Sverige heter planten mørk kongsljus og i England brukes navnet dark mullein.

Hjemsted/Opphav Mørk kongsalys har sin naturlige utbredelse fra Vest-Europa til Kaukasus og Sibir. I Norge finnes mørkkongslys nordover til Trøndelag. Den er mest vanlig på Østlandet.

Bladfellende, viltvoksende solitærstaude med lange, hårete blad i rosett ved bakken og gule blomster i tette, toppstilte klaser i stengeltoppene. Staude for en tørr, solrik vokseplass. Klimasone 7.

  • Mørk kongslys (Verbascum nigrum) Foto: Trond Steen

Plantebeskrivelse

100 cm høy, bladfellende, toårig eller flerårig, opprett urt med kantete, rødbrune stengler, som har stjernehår nederst og spredte fine hår øverst. Rosettstilte, nesten 60 cm lange, eggrunde blad med hjerteformet grunn og runde tenner i kanten. Bladene er mørkegrønne med en nesten snau overside og grå filthåra underside. De øverste stengelbladene er nesten sittende. Gule, 1-2,5 cm brede blomster på 0,5-1,5 cm  lange blomsterskaft, som sitter tett, ofte ugreina blomsterstand, fra juli-september. Blomsten har en kort, flat krone med fem fliker og fem, lodne pollenbærere.

Vekstkrav og klimasone

Mørk kongslys trives best i en veldrenert, sandholdig, tørr, næringsrik jord (pH 5,5-7), på en solåpen plass. Det trives dårlig i fuktig jord. Stauden bør ikke deles. Planting tilrås om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Mørk kongslys er solitærstaude, som er vanlig i veikanter, åkerkanter, bakker  og sandvoller.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men sterkt behårete arter, som blant annet kongslys, kan ved direkte kontakt, gi hudplager hos mottakelige personer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Mørkkongslys formeres med fradeling av siderosetter og rotbiter (rotstiklinger), eller ved frøsåing. Planten har lett for å så seg selv på vokseplassen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss