Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Purpurkongslys (Fiolkongslys)

Verbascum phoeniceum

Purpurkongslys og fiolkongslys er synonyme navn. Slektsnavnet Verbascum er av latin barbascum, som kommer av barba = skjegg, og som muligens sikter til de lodne bladene. Artsnavnet phoeniceum = purpurrød (blomsten). Det norske navnet kongslys kommer av at planten er høy og staselig og kan ligne på en lysekrone eller en kandelaber. I Sverige heter planten mørk violkongsljus og i England brukes ofte navnet puirple mullein.

Hjemsted/Opphav Verbascum phoeniceum har sin naturlige utbredelse i Sentral-Europa, Sentral-Asia og Vest-kina. Planten er også naturalisert i områder av Canada og USA. Flere navnesorter er i handelen.

50-120 cm høy, bladfellende staude med en flat bladrosett ved basis, eggrunde, hele blad og rosa, fiolette eller hvite blomster i tette, toppstilte klaser i stengeltoppene. Rabattstaude for en tørr, solrik vokseplass. Klimasone: H6.

  • Verbascum phoeniceum (Purpurkongslys) Foto: cdn11.bigcommerce.com

Plantebeskrivelse

50-120 cm høy, bladfellende, spinkel staude som danner små, bladrosetter med, mørkegrønne, eggrunde, tannete, hele blad med en glatt overside og mykhåret underside, og som ligger flatt mot bakken.

Fra bladrosetten vokser det opp en 40-50 cm høy, bladrik blomsterstengel med rosa, fiolette eller hvite, 2-3 cm brede blomster, som sitter i en aksformet klase, i juni-august. Blomsten har en kort, flat krone med 5 fliker, beger med 5 fliker og 5 pollenbærere. Frukta er en kapselfrukt.

Vekstkrav og klimasone

Purpurkongslys trives best i en veldrenert, sandholdig, tørr, næringsrik jord på en solåpen plass. Det trives dårlig i fuktig jord. Stauden bør ikke deles.

Verbascum phoeniceum tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Purpurkongslys er god rabattstaude og en vakker solitærstaude både i fjellhagen og i stauderabatten.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men sterkt behårete arter, som blant annet kongslys, kan ved direkte kontakt, gi hudplager hos mottakelige personer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Purpurkongslys formeres med fradeling av siderosetter, frø eller rotbiter. Planten har også lett for å selvså seg på vokseplassen, men blir ikke ugrasaktig.

Sorter

Verbascum phoeniceum ‘Album’ er en frøekte sort med hvite blomster.

Verbascum phoeniceum ‘Densiflorum’ er en sort med mattgrønt bladverk og gule blomster i store greinete, aksformete klaser.

Verbascum phoeniceum ‘Gainsborough’ er en 120 cm høy sort med bleke svovelgule blomster i store pyramideformete klaser.

Verbascum phoeniceum ‘Pink Dominoer en 100 cm høy sort med rosa blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss