Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Moskuskattost

Malva moschata

Slektsnavnet Malva kommer av gresk malakos = myk. En gammel medisinplante. Artsnavnet moschata betyr myskeduftende. I Sverige heter planten myskmalva og i England brukes navnet musk mallow.

Hjemsted/Opphav Moskuskattost er viltvoksende i Sør- og Mellom-Europa og i Middelhavsområdet. Planten finnes forvillet i Norge.

40-60 cm høy, bladfellende, opprett staude med stivhårete stengler og klargrønne, flikete blad og lyserøde til hvite blomster, i juni-september. Rabattplante. Klimasone: H6.

  • Moskuskattost (Malva moschata)

  • Moskuskattost (Malva moschata)

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, bladfellende, opprettvoksende staude som har stengler som er kledd med ru, utstående hår og som har en moskusaktig lukt. Klargrønne blad, hvor de nederste bladene er avrundet med 5-7 dype fliker, mens de øverste bladene er håndflikete, med smale, parflikete hovedfliker.

Rosa, 5 cm brede, lyserøde til hvite blomster, som sitter i klaser i de øvre bladhjørnene på stenglene. Blomstring i juni-september. Blomstene er 5-tallige med et 3-delt ytterbeger og tallrike pollenbærere som vokser sammen nederst til et rør. Blomsten har innskårne kronblader. Frukta er en 5-delt spaltefrukt med delfrukter som ligner små ostebiter (derav navnet kattost).

Vekstkrav og klimasone

Moskuskattost trives best i en lett, næringsrik, kalkfattig (pH 5-7) og godt drenert jord i sol og halvskygge. Planten tåler tørke bra på grunn av et stort rotsystem. Stauden bør deles av og til, noe som kan gjøres både vår og høst.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Moskuskattost er en plante som egner seg godt til rabatter, i fjellhagen og til villflor.  Planteavstand: 30 cm.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av Malva er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Moskuskattost formeres med frø. Planten selvsår seg lett.

Sorter

Sorten Albaer en sort med hvite blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss