Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Moskuskattost

Malva moschata

Slektsnavnet Malva kommer av gresk malakos, myk. En gammel medisinplante. Artsnavnet moschata betyr myskeduftende. I Sverige heter planten myskmalva og i England brukes navnet musk mallow.

Hjemsted/Opphav Moskuskattost er viltvoksende i Sør- og Mellom-Europa, Den finnes forvillet i Norge.

Bladfellende, opprett staude med kraftig rot, stivhårete stengler og klargrønne, flikete blad og rosa blomster, i juni-september. Rabattplante. Klimasone: H6.

  • Moskuskattost (Malva moschata)

  • Moskuskattost (Malva moschata)

Plantebeskrivelse

30-80 cm høy, bladfellende, opprettvoksende staude med kraftig rot og stengler med stive, utstående hår. Klargrønne blad, hvor de nederste bladene er avrundet med 5-7 dype fliker, mens de øverste bladene er håndflikete, med smale, parflikete hovedfliker. Rosa, ca. 5 cm brede blomster, i juni-september. Blomsten har innskårne kronblader og lukter myske.

Vekstkrav og klimasone

Moskuskattost trives best i en lett, næringsrik, kalkfattig (pH 5-7) og godt drenert jord i sol og halvskygge. Planten tåler tørke bra på grunn av et stort rotsystem. Stauden bør deles av og til, noe som kan gjøres både vår og høst.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Moskuskattost er en godt egnet rabattplante. Planteavstand: 30 cm.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av Malva er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Moskuskattost formeres med frø. Planten selvsår seg lett.

Sorter

Sorten Albaer en hvit form, som også selvsår seg lett.