Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rosekattost

Malva alcea

Slektsnavnet Malva kommer av gresk malakos, myk. En gammel medisinplante. Artsnavnet alcea er av gresk alke, beskyttelse, styrke. En gammel medisinplante som ble brukt til leging av sår og som slimløsende middel. I Sverige heter planten rosenmalva og i England brukes navnet large-flowered mallow.

Hjemsted/Opphav Rosekattost er viltvoksende i Europa, også rundt Oslo.

Bladfellende, opprett staude med kraftig rot, delvis stivhårete stengler og blågrønne, nesten runde, flikete blad og rosa blomster i små klaser, i juli-august. Solitærplante. Klimasone: H6.

  • Rosekattost (Malva alcea)

  • Rosekattost (Malva alcea)

  • Rosekattost (Malva alcea)

Plantebeskrivelse

50-100 cm høy, bladfellende, opprettvoksende staude med forgreinete stengler, som øverst er dekt med stjernehår. Planten har en buskaktig voksemåte og en kraftig rot. Blågrønne, nesten runde, flikete blad, hvor stengelbladene er dypere fliket enn de nederste bladene. Rosa, ca. 5 cm brede blomster, som sitter i små klaser i toppen av stenglene og i bladhjørnene. Blomstring i juli-august. Blomsten har innskårne kronblader.

Vekstkrav og klimasone

Rosekattost stiller små krav til jorda, men trives aller best i en lett, næringsrik, godt drenert jord med en pH mellom 5,5 og 7, i sol. Planten tåler tørke bra på grunn av et stort rotsystem. Stauden bør deles av og til, noe som kan gjøres både vår og høst.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Rosekattost er en staselig solitærplante. Den egner seg også godt til bakgrunnsbeplantning i store stauderabatter. Planteavstand: 30 cm.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av Malva er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.s

Formering

Rosekattost formeres med frø. Planten selvsår seg lett.

Sorter

Sorten ‘Fastigiata’ er en sort med mer opprett voksemåte og som er riktblomstrende med store, rosa blomster. Den har lengre blomstringstid enn arten.