Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rosekattost

Malva alcea

Slektsnavnet Malva kommer av gresk malakos = myk Artsnavnet alcea er av gresk alke, som bety beskyttelse, styrke. En gammel medisinplante som ble brukt til leging av sår og som slimløsende middel. I Sverige heter planten rosenmalva og i engelske navn er Large-flowered mallow og Greater Musk-mallow.

Hjemsted/Opphav Rosekattost er viltvoksende i Mellom- og Sør-Europa og nordover til Sør-Skandinavia. Den er dyrket i Norge siden 1820-tallet.

60-100 cm høy, bladfellende, opprett staude med en vid rot, delvis stivhårete stengler og grågrønne, dypt flikete, tannete, blad og blekrosa blomster i små klaser, i juli-september. Solitær- og rabattplante. Klimasone: H6.

  • Malva alcea (Rosekattost)

  • Malva alcea (Rosekattost)

  • Malva alcea (Rosekattost)

  • Malva alcea (Rosekattost)

  • Malva alcea (Rosekattost)

Plantebeskrivelse

60-100 cm høy, bladfellende, buskaktig, opprettvoksende staude med en kraftig rot, forgreinete stengler, som øverst er dekt med stjernehår. Grågrønne, dypt flikete, tannete blad, som er dekt av stjernehår.

Opptil 15 cm brede, blekrosa-purpur blomster, som sitter i klaser i de øvre bladhjørnene på stenglene. Blomstring i juli-september. Blomstene er 5-tallige med et 3-delt ytterbeger og tallrike pollenbærere som vokser sammen nederst til et rør. Blomsten har innskårne kronblader. Frukta er en 5-delt spaltefrukt med delfrukter som ligner små ostebiter (derav navnet).

Vekstkrav og klimasone

Rosekattost stiller små krav til jorda, men trives aller best i en lett, næringsrik, godt drenert jord med en pH mellom 5,5 og 7, i sol. Planten tåler tørke bra på grunn av et stort rotsystem. Stauden bør deles av og til, noe som kan gjøres både vår og høst.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Rosekattost er en staselig solitærplante. Den egner seg også godt til bakgrunnsbeplantning i store stauderabatter, i fjellhagen og til villflor. Planteavstand: 30 cm.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av Malva er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.s

Formering

Rosekattost formeres med frø. Planten selvsår seg lett.

Sort

Sorten ‘Fastigiata’ er en sort med mer opprett voksemåte og som er riktblomstrende med store, rosa blomster. Den har lengre blomstringstid enn arten.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss