Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nålefloks White Admiral’

Phlox douglasii ‘White Admiral’

Et synonymt navn på planten er nålefloks-hybrider. Slektsnavnet Phlox kommer fra gresk phlogos, som betyr flamme, og som viser til de sterke blomsterfargene til planten. Artsnavnet douglasii er etter den britiske botanikeren David Douglas (1799-1834), som utforsket bl.a. Nord-Amerika. I Sverige kalles planten kuddflox, mens engelske navn er tufted Phlox og Columbia Phlox..

Hjemsted/Opphav Nålefloks hører naturlig heime i vestlig deler av USA. I dag er det utlukkende hybrider (krysninger) som dyrkes, der flere arter en innblandet, blant annet arten Phlox caespitosa. Sorten ‘White Admiral’ har sitt opphav fra de nordvestlige strøk av USA, hvor den vokser i fjellene i kalkrik grusjord.

10-20 cm høye, alltidgrønne, teppedannende stauder med nedliggende vekst, tynne, sylforma blad og hviteblomster, i mai-juni. Klimasone H6-7.

  • Phlox douglasii 'White Admiral' (Nålefloks 'White Admiral')

Plantebeskrivelse av Phlox douglasii

10-20 cm høye, teppedannende planter med mange nedliggende skudd med oppstigende topper. Alltidgrønne, tynne, sylforma, mørkegrønne, 10-12 cm lange blad med kjertelhår langs kanten.

Hvite, rosa, røde eller lilla blomster (etter sort) på korte stilker, i mai-juni. Blomstene som har et kronrør som er kjertelhåret, er lengre enn begeret og har omvendt eggformete kronbladlapper. Riktblomstrende sorter. Kapselfrukter.

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘White Admiral’ er en 10-20 cm høy og bred, alltidgrønn, teppedannende plante med hvite blomster, i mai-juni. Riktblomstrende.

Vekstkrav og klimasone

Nålefloks trives best i godt drenert, sand- eller grusholdig, godt kalkholdig jord på en solrik plass. Det anbefales at den omplantes ofte. Den beste tiden for deling, omplanting og planting er om våren. Nålefloks tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Nålefloks er en utmerket fjellhageplante, og den brukes på plantemurer og lignende steder. Planteavstand: 30 cm.

Allergi- og giftfare

Phlox er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Nåleflox formeres med stiklinger.

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss