Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rød bispelue

Epimedium x rubrum

Et synonymt navn er Epimedium coccineus. Slektsnavnet Epimedium er av gresk epi, på, over og medium, midte. Artsnavnet rubrum betyr rød. I Sverige heter planten röd sockblomma og i England brukes navnene barrenwort eller bishop’s hat.

Hjemsted/Opphav Rød bispelue er en spontan hybrid (krysning) mellom Epimedium alpinum (alpebispelue), som vokser i Alpene, og Epimedium grandiflorum (storbispelue), som kommer fra Japan. Det finnes flere sorter av rødbispelue.

20-40 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med krypende jordstengler, dobbelt 3-koplete blad og røde blomster med gult, i glisne klaser, i mai-juni. Svært god bunndekkeplante, også på skyggefulle steder. Klimasone:H6.

  • Rødbispelue (Epimedium x rubrum)

  • Rødbispelue (Epimedium x rubrum)

  • Rødbispelue (Epimedium x rubrum)

  • Epimedium x rubrum

  • Epimedium x rubrum

Plantebeskrivelse

20-40 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med grunne, tynne, krypende jordstengler hvor bladene skyter opp fra. Bladene   er 3-kopla, med hjerteforma småblader, som sitter på svært tynne stengler. Unge blad har en rødlig farge. Røde blomster med gult i midten, ca. 2 cm brede, sitter samlet i glisne klaser, i mai-juni. Blomstene har en fin duft av honning.

Vekstkrav og klimasone

Rød bispelue vokser godt i sol og skygge på de fleste typer jord med mold eller humus, men trives ikke spesielt godt på sandjord, som kan bli for tørr. Planten bør få stå i ro i mange år på vokseplassen, slik at den får utvikle seg godt.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Rødbispelue er en svært god bunndekkeplante. Den kan også benyttes til villflor.  Planteavstand: 30-40 cm.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av denne svakt giftige planten, er ikke kjent.

Formering

Epimedium formeres helst ved deling, men rotstiklinger kan også benyttes.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss