Rosekattost
Malva alceaSlektsnavnet Malva kommer av gresk malakos = myk Artsnavnet alcea er av gresk alke, som bety beskyttelse, styrke. En gammel medisinplante som ble brukt til leging av sår og som slimløsende middel. I Sverige heter planten rosenmalva og i engelske navn er Large-flowered mallow og Greater Musk-mallow.
60-100 cm høy, bladfellende, opprett staude med en vid rot, delvis stivhårete stengler og grågrønne, dypt flikete, tannete, blad og blekrosa blomster i små klaser, i juli-september. Solitær- og rabattplante. Klimasone: H6.
Plantebeskrivelse
60-100 cm høy, bladfellende, buskaktig, opprettvoksende staude med en kraftig rot, forgreinete stengler, som øverst er dekt med stjernehår. Grågrønne, dypt flikete, tannete blad, som er dekt av stjernehår.
Opptil 15 cm brede, blekrosa-purpur blomster, som sitter i klaser i de øvre bladhjørnene på stenglene. Blomstring i juli-september. Blomstene er 5-tallige med et 3-delt ytterbeger og tallrike pollenbærere som vokser sammen nederst til et rør. Blomsten har innskårne kronblader. Frukta er en 5-delt spaltefrukt med delfrukter som ligner små ostebiter (derav navnet).
Vekstkrav og klimasone
Rosekattost stiller små krav til jorda, men trives aller best i en lett, næringsrik, godt drenert jord med en pH mellom 5,5 og 7, i sol. Planten tåler tørke bra på grunn av et stort rotsystem. Stauden bør deles av og til, noe som kan gjøres både vår og høst.
Stauden tilrås plantet til klimasone H6.
Bruksområder
Rosekattost er en staselig solitærplante. Den egner seg også godt til bakgrunnsbeplantning i store stauderabatter, i fjellhagen og til villflor. Planteavstand: 30 cm.
Allergi- og giftfare
Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av Malva er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.s
Formering
Rosekattost formeres med frø. Planten selvsår seg lett.
Sort
Sorten ‘Fastigiata’ er en sort med mer opprett voksemåte og som er riktblomstrende med store, rosa blomster. Den har lengre blomstringstid enn arten.