Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Steindodre

Aurinia saxatilis

Et synonymt navn er Alyssum saxatilis. Slektsnavnet Alyssum av gresk a, ikke og lyssa, galskap. Den ble Brukt mot hundegalskap, Artsnavnet saxatile er latin, og betyr som vokser på berg. I England brukes blant annet navnene golden alison og golden alysum.

Hjemsted/Opphav Steindodre er viltvoksende i fjelltrakter i Sørøst-Europa. Det finnes flere kultivarer (navnesorter), som er i handelen.

Alltidgrønn staude med pålerot, greinete, halvt treaktige stengler, avlange, mykfiltede blad og gule blomster i stjerneformede klaser i mai-juni. God fjellhageplante. Klimasone: H4-6, etter sort.

  • Aurinia saxatils )Steindodre)

Plantebeskrivelse

20-40 cm høy, alltidgrønn staude med pålerot og en greinet stengel, som er treaktig ved grunnen. Bladene er mykt gråfiltet, avlange, og smalner av mot grunnen. Gule blomster i stjerneformede klaser, som dekker planten helt, i de 6 ukene blomstringen varer i mai-juni. Frukta er en skulpe.

Vekstkrav og klimasone

Steindodre trives best i en godt drenert, kalkholdig grusjord på en solåpen plass. God drenering er viktig da planten ikke tåler mye fuktighet i jorda vinters tid. Siden planten har en pålerot, liker den ikke å deles eller omplantes.

Stauden tilrås plantet til klimasone H4-6, etter sort.

Bruksområder

Steindodre er en plante som egner seg for fjellhagen, murer eller for et beplantet steingjerde. Planteavstand: 30 cm. Vinterdekking med bar eller lignende luftig materiale er ofte nødvendig.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Alyssum er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Steindodre formeres med frø eller grønnstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss