Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Storkonvall

Polygonatum multiflorum

Synonyme navn er Convallaria multiflora og Polygonatum x hybridum. Slektsnavnet Polygonatum er av gresk polys, mange og gony, kne. Sikter til jordstengelens utseende. Artsnavnet multiflorum betyr mangeblomstret. I Sverige heter planten jätterams og i England brukes navnet Solomon’s seal.

Hjemsted/Opphav Storkonvall er viltvoksende i Europa, Asia og Nord-Amerika. Den er et naturlig hybrid mellom P. multiflorum og P. odoratum. Begge vokser vilt i Norge.

60-80 cm høy, bladfellende staude som sprer seg med jordstengler. Runde stengler med ovale blad og hvite, klokkelignende blomster i mai-juni. God i skyggerabatter. Klmasone:H6.

  • Storkonvall (Polygonatum x hybridum)

  • Storkonvall (Polygonatum x hybridum)

  • Storkonvall (Polygonatum x hybridum)

  • Storkonvall (Polygonatum x hybridum)

Plantebeskrivelse

60-80 cm høy, bladfellende staude med en tykk rotstokk og en opprett, rund, snau stengel med en overhengende topp. Langs stengelen sitter ovale blad med parallelle nerver. Fra hvert bladhjørne henger 2-6 hvite klokkelignende blomster med grønne spisser, i mai-juni. Blomstene er uten duft. Senere får planten svarte, blådoggete bærfrukter, som er giftige. Bladverket får en fin gul høstfarge.

Vekstkrav og klimasone

Storkonvall trives best i godt drenert, men jevnt fuktig, sandblandet, humusrik jord i halvskygge og skygge. Planten kan stå lenge på samme plass uten omplanting. Vannes i tørre perioder om sommeren. Sprer seg langsomt.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Storkonvall egner seg godt i skyggefulle rabatter og underplanting og til bunndekke. Den trives godt i skogsjord.

Allergi- og giftfare

Storkonvallens store, svartblå bær er giftige, og bør plukkes bort om planten er plantet i barnemiljø. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Storkonvall kan formeres toppstiklinger. Kan også formeres med frø, men det tar lang tid å få store planter.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss