Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sylinderfloks-hybrider

Phlox maculata-hybrid

Slektsnavnet Phlox kommer fra gresk phlogos, som betyr flamme, og som viser til de sterke blomsterfargene til planten. Artsnavnet maculata betyr med flekker (stengelen). I Sverige kalles planten prickflox, mens det engelske navnet er meadow Phlox.

Hjemsted/Opphav Sylinderfloks hører naturlig heime i østlige deler av USA. Men I dag er det utlukkende hybrider som dyrkes.

Bladfellene staude med opprett, rødprikkete stengler, lansettformete blad og duftende blomster i hvite og rosa fargenyanser, i sylinderforma topper. Klimasone H7.

  • Sylinderfloks (Phlox maculata-hybrid)

Plantebeskrivelse

60-80 cm høy, bladfellende staude med stivt opprette, rødprikkete stengler og motsatte, blanke, jevnbrede til lansettformete blad med en tydelig midtnerve. Duftende rosa eller hvite blomster med mørkt øye, i en lang sylinderforma blomsterstand fra juni til frosten.

Vekstkrav og klimasone

Sylinderfloks trives best i dyp, moldrik, næringsrik og godt fuktig jord i sol. Den beste tiden for deling, omplanting og planting er om våren. Stauden kan omplantes ofte. Sylinderfloks tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sylinderfloks er en utmerket rabattstaude. Planteavstand: 35 cm. Den bør plantes dypt. Brukes også som snittblomst.

Allergi- og giftfare

Phlox er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men duften av floks som snittblomst, kan lage vansker for personer med duftoverfølsomhet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Phlox kan formeres med rot’, topp- og basisstiklinger, eller ved deling.

Noen utvalgte sorter

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring måned Klimasone
Alpha 100-150 Fiolettrosa m/øye Juli-august H7
Omega’ 75 Hvit. Juli-august. H7
Rosalinde’ 70 Mørk rosa. Juli-aug. H7