Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sylinderfloks ‘Natascha’

Phlox maculata ‘Natascha’

Et synonymt navn er sylinderflokshybrider. Slektsnavnet Phlox kommer fra gresk phlogos, som betyr flamme, og som viser til de sterke blomsterfargene til planten. Artsnavnet maculata betyr med flekker (stengelen). I Sverige kalles planten prickflox, mens det engelske navnet er meadow Phlox.

Hjemsted/Opphav Sylinderfloks hører naturlig heime i østlige deler av USA. I dag er det utlukkende hybrider som dyrkes, og disse er alle hybrider med karolinafloks (Phlox carolina). Sorten ‘Natascha’ er en sport av Phlox maculata ‘Omega’, som ble oppdaget i Minsk Botanic Garden i Russland i 1989, av nederlenderen Luc Klinkhamer.

60-90 cm høy, bladfellende staude med en opprett vekst, rødprikket stengel, lansettformete blad og duftende rosa og hvite blomster, i sylinderforma topper. Klimasone H7.

  • Phlox maculata ‘Natascha’ (Sylinderfloks 'Natascha') Foto: missouribotanicalgarden.org

Beskrivelse av arten Phlox maculata

70-100 cm høye, bladfellende, stauder med stivt opprette, rødprikkete stengler, som er tett besatt med blad. Bladene er motsatte, blanke, glatte, opptil 10 cm lange med en tydelig midtnerve, men formen varierer etter hvor de sitter på stengelen. Nederst sitter smale, nesten linjeformete blad, som blir bredere oppover stengelen. På midten av stengelen er bladene lansettformete, og like under blomsterstanden er de eggformete. De øverste bladene er brede og har en nesten hjerteformet grunn.

Duftende, blomster som er purpurfargete til hvite, sitter i en sylindrisk, smal klaseformet blomsterstand. En blomsterstand kan inneholde mellom 50 og 150 blomster. Blomsten har et 2-2,5 cm langt kronrør og omvendt eggformete eller runde kronlapper. Blomstring i juli-august. Frukta er en kapsel.

Sortsbeskrivelse

Phlox maculata ‘Natascha’ er en 60-90 cm høy, sylinderfloks med rosa og hvite blomster, i sylinderforma topper. Blomstring i juli-september.

Vekstkrav og klimasone

Sylinderfloks trives best i dyp, moldrik, næringsrik, veldrenert, men godt fuktig jord i sol og halvskygge. Den beste tiden for deling, omplanting og planting er om våren. Stauden kan omplantes ofte.

Sylinderfloks ‘Natascha’ tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Sylinderfloks er en utmerket rabattstaude. Planteavstand: 35 cm. Den bør plantes dypt. Brukes også som snittblomst.

Allergi- og giftfare

Phlox er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men duften av floks som snittblomst, kan lage vansker for personer med duftoverfølsomhet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Phlox formeres med rotstiklinger eller ved deling.

Sykdommer

Sylinderfloks akan angripes av meldugg, en soppsykdom som skjemmer bladverket, men som ikke dreper planten.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss