Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Trådpion

Paeonia tenuifolia

Synonyme navn er dillpion. Slektsnavnet Paeonia kommer av gr. pionia, etter plantenes mystiske oppdager Paion eller Peon, gudenes lege. Artsnavnet tenuifolia kommer av tenuis = tynn, fin og folium = blad. I Sverige kalles også planten dillpion, mens engelske navn steppe peony, fernleaf peony og slender leaved-peony.

Hjemsted/Opphav Paeonia tenuifolia er viltvoksende i Sørøst-Europa, Lilleasia og Kaukasus. Planten er kjent i Norge siden 1800-tallet.

50-80 cm høy, opprett, bladfellende staude med knollaktig jordstengel, mørkegrønne, sterkt oppdelte, tråd bladblad og store, dyprøde, velduftende blomster i mai-juni. Solitær- og rabattstaude. Klimasone H7-8.

Plantebeskrivelse

50-80 cm høye, bladfellende stauder med en krypende rotstokk og store, lange knoller og en ugreinet, snau stengel tett besatt med blad som ligner dillblad.

Skruestilte, mørkegrønne, snaue, tre ganger 3-delte blad med trådsmale (2-3 mm brede) småblad, som har en blågrønn underside.

Dyprøde, enkle, 5-10 cm brede blomster med røde pollenbærere og gule polleknapper, i mai-juni. Frukta er en belgkapsel.

Vekstkrav og klimasone

Trådpion trives best i en dyp, kalkholdig, næringsrik, jevnt fuktig, men veldrenert, sand- og leirholdig jord i sol eller lett skygge. Liker ikke sur jord. Pioner bør plantes grunt slik at jordklumpen ikke kommer mer enn 5 cm under jordoverflata. Plantene trenger som regel flere år på å etablere seg og nå full utvikling. Ofte går det 3-5 år før de blomstrer. Pioner bør få stå i fred i mange, mange år og bør ikke deles eller plantes om før de stagnerer i blomstring eller vekst. Både deling og planting av pioner bør gjøres om høsten.

Paeonia tenuifolia tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Paeonia tenuifolia er en god solitær- og rabattplante. es. Planteavstand: 80 cm. Trådpion brukes også til snitt, men holdbarheten er dårlig. Holdbarheten økes om de skjæres så snart hovedknoppen viser sine fargete kronblad og det får være igjen noen blad på stengelen. Ta kun få blomster fra hver plante med tanke på neste års blomstring.

Allergifare

Paeonia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men flere av sortene har sterk duft, så personer med duftoverfølsomhet bør ikke bruke pion som snittblomster inne. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Trådpion formeres ved deling av rotstokken eller med rotstiklinger (basisstiklinger).

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss