Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vårfloks ‘Atropurpurea’

Phlox subulata ‘Atropurpurea’

Et annet navn som er brukt på vårfloks er Phlox subulata-hybrider. Slektsnavnet Phlox kommer fra gresk phlogos, som betyr flamme, og som viser til de sterke blomsterfargene til planten. Artsnavnet subulata betyr sylformet (bladene). I Sverige kalles arten mossflox, mens noen engelske navn er Moss Phlox, Alpine Phlox og Creeping Phlox.

Hjemsted/Opphav Vårfloks hører naturlig heime i østlige deler av USA. I dag er det mange hybrider (krysninger) som dyrkes og er i handelen. Sorten ‘Atropurpurea’ er en gammel sort som har vært i bruk lenge.

10-15 cm høy, alltidgrønn, teppedannende staude, med tett vekst, sylformete blad og duftende, mattrøde blomster i mai-juni. God bunndekke- og fjellhageplante. Klimasone H7.

  • Phlox subulata ‘Atropurpurea’ (Vårfloks ‘Atropurpurea’)

Plantebeskrivelse av vårfloks (Phlox subulata)

5-15 cm høye, alltidgrønne, teppedannende planter med små, nål- eller sylaktige blad, som, er grågrønne eller brunlige om vinteren.

Blomsten som er ca. 2 cm bred, har smale kronblad med fem, flate, kronbladlignende, avrundete fliker, med et hakk i enden, i blå, rosa, røde og hvite fargenyanser (etter sort). Plantene er oversådd med blomster i blomstringstiden. Blomstring i mai-juni. Kapselfrukter.

Sortsbeskrivelse

Phlox subulata ‘Atropurpurea’ er en 10-15 cm høy, teppedannende staude med tett vekst og duftende, mattrøde blomster i mai-juni. Svært rik blomstring.

Vekstkrav og klimasone

Vårfloks trives i nesten all slags veldrenert, moldholdig, godt kalkholdig jord i sol og halvskygge. Overvintrer som grønne tuer og bør tildekkes om våren så lenge det er tele i jorden, for å unngå at vårsola tørker ut plantene. Det anbefales at den omplantes ofte. Den beste tiden for deling, omplanting og planting er om våren.

Vårfloks tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Vårfloks er en utmerket bunndekke- og fjellhageplante, men den brukes også i rabatter og på plantemurer. Planteavstand: 40 cm. Plantene bør renses etter blomstring.

Allergi- og giftfare

Phlox er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Vårflox formeres med deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss