Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vårfloks-hybrider

Phlox subulata

Slektsnavnet Phlox kommer fra gresk phlogos, som betyr flamme, og som viser til de sterke blomsterfargene til planten. Artsnavnet subulata betyr sylformet (bladene). I Sverige kalles planten mossflox, mens det engelske navnet er mose Phlox.

Hjemsted/Opphav Vårfloks hører naturlig heime i østlige deler av USA. Men I dag er det mest hybrider (krysninger) som dyrkes. Det finnes mange sorter i handelen.

Bladfellene, teppedannende staude som overvintrer med grønne tuer. Sylformete blad og blomster i blå, hvite, rosa og røde fargenyanser, alt etter sort. God fjellhageplante. Klimasone H7.

  • Phlox subulata-hybrid

  • Phlox subulata 'Candy Stripe'

  • Phlox subulata-hybrider

  • Phlox subulata-hybrid

Plantebeskrivelse

10-15 cm høy, bladfellende, teppedannende plante med små, nål- eller sylaktige blad, som er grågrønne om vinteren. Blomster, som er ca. 2 cm brede med smale kronblad, i blå, rosa, røde og hvite fargenyanser (etter sort), i mai-juni. Plantene er oversådd med blomster i blomstringstiden. Plantene bør renses etter blomstring. Overvintrer som grønne tuer og bør tildekkes om våren så lenge det er tele i jorden, for å unngå at vårsola tørker ut plantene.

Vekstkrav og klimasone

Vårfloks trives i nesten all slags veldrenert, gjerne kalkholdig jord i sol og halvskygge. Det anbefales at den omplantes ofte. Den beste tiden for deling, omplanting og planting er om våren.

Vårfloks tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Vårfloks er en utmerket fjellhageplante, men brukes også i rabatter og plantemurer. Planteavstand: 40 cm.

Allergi- og giftfare

Phlox er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Vårflox formeres vanligst med deling, men også rot-, topp og basisstiklinger kan benyttes.

Noen utvalgte sorter av vårfloks

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring måned Klimasone
Atropurpurea 20-25 Mørk rødpurpur. Mai-juni. H7
‘Daisy Hill 10-15 Rosa. Mai-juni. H7
Emerald Cushion Blue 10-15 Klarblå. Mai-juni. H7
G. F. Wilson’ 10-15 Lys lavendelblå. Mai-juni. H7
Maischnee’ 8-10 Hvite. Mai-juni. H7
Scarlet Flame 20 Signalrød. Mai-juni. H7
Temiskaming 10-15 Mørkerød. Mai-juni. H7
Samson 10-15 Laksrosa m/rød midte Mai-juni. H7
White Delight’ 20 Hvite. Mai-juni. H7