Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vårfloks

Phlox subulata

Et annet navn som er brukt på vårfloks er Phlox subulata-hybrider. Slektsnavnet Phlox kommer fra gresk phlogos, som betyr flamme, og som viser til de sterke blomsterfargene til planten. Artsnavnet subulata betyr sylformet (bladene). I Sverige kalles arten mossflox, mens noen engelske navn er Moss Phlox, Alpine Phlox og Creeping Phlox..

Hjemsted/Opphav Vårfloks hører naturlig heime i østlige deler av USA. Men I dag er det mest hybrider (krysninger) som dyrkes. Det finnes mange sorter i handelen.

5-10 cm høye, alltidgrønne, teppedannende stauder som overvintrer med grønne tuer. Sylformete blad og duftende, blomster i blå, hvite, rosa og røde fargenyanser, alt etter sort. God bunndekke- og fjellhageplante. Klimasone H7.

  • )Phlox subulata (Vårfloks

Plantebeskrivelse av vårfloks (Phlox subulata)

10-15 cm høy, alltidgrønn, teppedannende planter med små, nål- eller sylaktige blad, som, er grågrønne eller brunlige om vinteren.

Blomsten som er ca. 2 cm bred, har smale kronblad med fem, flate, kronbladlignende, avrundete fliker, i blå, rosa, røde og hvite fargenyanser (etter sort). Plantene er oversådd med duftende  blomster i blomstringstiden. Blomstring i mai-juni. Kapselfrukter.

Vekstkrav og klimasone

Vårfloks trives i nesten all slags veldrenert, godt kalkholdig jord i sol og halvskygge. Det anbefales at den omplantes ofte. Den beste tiden for deling, omplanting og planting er om våren.

Vårfloks tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Vårfloks er en utmerket fjellhageplante, men brukes også i rabatter og plantemurer. Planteavstand: 40 cm. Plantene bør renses etter blomstring.

Allergi- og giftfare

Phlox er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Vårflox formeres vanligst med deling, men også rot-, topp og basisstiklinger kan benyttes.

Noen utvalgte sorter av vårfloks

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring måned Klimasone
‘Atropurpurea’ 20-25 Mørkt rødpurpur Mai-juni. H7
‘Daisy Hill’ 10-15 Rosa Mai-juni. H7
‘Emerald Cushion Blue’ 10-15 Klarblå Mai-juni. H7
‘G. F. Wilson’ 10-15 Lys lavendelblå Mai-juni. H7
‘Maischnee’ 8-10 Hvit Mai-juni. H7
‘Moerheimii’ 10-15 Mørk rosa Mai-juni H/
‘Scarlet Flame’ 20 Signalrød Mai-juni. H7
‘Temiskaming’ 10-15 Mørkerød Mai-juni. H7
‘Samson’ 10-15 Laksrosa m/rød midte Mai-juni. H7
‘White Delight’ 20 Hvit Mai-juni. H7

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss