Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sommereik ‘Timuki’ (Rødbladet sommereik)

Quercus robur ‘Timuki’

Slektsnavnet Quercus er et gammelt latinsk navn for eik. Artsnavnet robur betyr kraft eller styrke (robust). Eik er symbol på kraft og styrke. Sortsnavnet Timuki er navn på stedet planten ble funnet i Latvia. Det norske navnet sommereik viser til at den feller lauvet om høsten i motsetning til vintereik, som beholder de visne bladene til våren.

Hjemsted/Opphav Quercus robur ‘Timuki’ ble funnet som en frøplante i 1939, og utvalgt og oppformert av Raimond Cinovskis ved den botaniske hagen i Salasplis i Latvia i 1946.

15-20 m høyt, løvfellende tre med en gjennomgående stamme og en kjegleformet krone som etter hvert blir bredere med en meg rund eller eggforma fasong. Bladene er mørkerøde eller nesten svarte. Klimasone: H3-4.

  • Quercus robur 'Timuki' (Sommereik 'Timuki') Foto fra den botaniske hagen i Riga fra «Treportrettet», av Ole Billing Hansen

Beskrivelse av arten Quercus robur

20-25 m høyt, løvfellende tre med vid, uregelmessig krone, mørk stammebark med dype furer og skruestilte, korte, butte vinterknopper med mange taklagte knoppskjell. Unge greiner med olivengrønn, glatt bark. Varierende kroneform fra tre med rett, gjennomgående stamme i tett mørk skog, til tre med relativt kort stamme og sterk forgreining nedenfra på solrik vokseplass. Sommereik kan bli ca. 500 år hos oss (1000 år i sørligere land), og det antas at den når full størrelse etter ca. 100 år. Trær med over 8 m i stammeomkrets fins i Norge.

Læraktige, avlange til omvendt eggforma, 5-10 cm lange, rundlappete blad med blad med skeiv, hjerteforma basis med to lapper (bladører) som er bøyd innover. Glinsende bladoverside og glatt lysegrønn underside. Gulbrune høstfarger.

Uanselige blomster. Nøttefrukter som sitter i hver sin skål på et langt fruktskaft.

Sortsbeskrivelse

Quercus robur ‘Timuki’ er et 15-20 m høyt, løvfellende tre med en gjennomgående stamme og en kjegleformet krone, som etter hvert får en bred eggformet til rund form.

Grønne årsskudd. Bladene blir raskt mørkerøde, en purpurfarge som blir nærmest svart, og fargen holder seg godt gjennom hele vekstsesongen. Bladene er litt større enn hos arten sommereik. Ellers har alle plantedeler de samme karaktertrekk som hos sommereik.

Vekstkrav og klimasone  

Sorten ‘Timuki’ trives godt i en dyp, godt drenert, næringsrik jord på en solåpen plass. Leirmold er god jord til eik.

Quercus robur ‘Timuki’ tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Quercus robur ‘Timuki’ er en kontrastplante som plantes i parker og hager, både som et frittstående tre og i grupper. Treet er ikke plantet mye i Norge.

Allergifare

Quercus produserer store mengder pollen ved løvsprett. Mer enn 80 % av personer med bjørkeallergi har utviklet overfølsomhet også mot eikepollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Treet tåler å beskjæres, og en del tørre kvister og greiner må fjernes etter hvert. Beskjæring bør skje på seinvinteren.

Formering

Quercus robur ‘Timuki’ formeres med poding på grunnstammer av sommereik.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss