Fagerbusk
Kolkwitzia amabilisSynonyme navn er dronningbusk, paradisbusk, klokkeris og Linnaea amabilis. Slektsnavnet Linnaea har sitt opphav i Carl von Linne, en svensk naturforsker og lege og slektsnavnet Kolkwitzia stammer fra Richard Kolkwitz (1873-1956), professor i botanikk ved universitetet i Berlin. Artsnavnet amabilis betyr yndefull, noe som er en god beskrivelse av den blomstrende busken. På svensk heter busken paradisbuske, mens i England er et vanlig navn Beauty Bush.
2-3 m, løvfellende, tett busk med overhengende greiner, eggformete blad og rosa, klokkeformete blomster i halv-skjermer. Allergivennlig, nøysom plante. Klimasone: H4-5.
Plantebeskrivelse
2 -3 m høy, løvfellende, tett busk med overhengende greiner med motsatte knopper og brunlig, avflasende bark. Busken har en svakt krydret lukt og tynne, hårdekte skudd. Eggformete, 3-7 cm lange, fint sagtannete blad med langt avsmalnende topp, avrundet basis og kort bladstilk. Bladoversiden er håret. Rødlige høstfarger. Tetthårete, rosa klokkeformete blomster i tette halvskjermer i juni-juli. Blomstene er 5-lappet med gult svelg. Svært rik blomstring i 3- 4 uker. Små, lodne kapselfrukter i september-oktober.
Vekstkrav og klimasone
Fagerbusk trives best på varm, lun, solrik plass i en lett (godt sandholdig), mager og godt drenert jord med en nøytral eller svakt sur reaksjon (pH 5,5-7). Busken tåler ikke våt jord.
Busken tilrås plantet til klimasone H4-5.
Bruksområder
Fagerbusk egner seg både som frittstående og i buskrabatter. Rikest blomstring på steder med høg sommertemperatur. Planteavstand i gruppe: 2-4 m. Den klarer seg bra over store deler av Sør-Norge, og den dyrkes på varme steder langs kysten til Nordland. I kalde innlandsstrøk kan blomster fryse bort.
Allergi- og giftfare
Fagerbusk er en allergivennlig plante for pollenallergikere. Blomstene har en svak duft, men det er ikke kjent at de skaper problemer for astmatikere og andre. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Fagerbusk trenger ingen årlig beskjæring, men busken har noe uryddig vekst slik at den trenger en forsiktig tilbakeskjæring nå og da. Ved fornyelse av busken, skjæres enkelte eldre greiner helt ned til grunnen hvert 3. – 5. år. Busken blomster på 1-årig ved, og bør beskjæres om våren.
Formering
Fagerbusk formeres med skuddstiklinger, som skjæres i vekstsesongen.