Anisisop
Anastache foeniculumSynonyme navn: indianerisop, storisop, fenikelisop, Agastache anethiodora, Lophantus anisatus og Stachys foeniculum. Slektsnavnet Anastache er gresk og kommer av Agon = mye og stachys = aks. I Sverige brukes også navnet anisisop og noen engelske navn er anise hyssop, fennel giant hyssop, lavender hissop og anise mint.
50-80 cm høy, bladfellende, aromatisk, flerårig urt, som vi dyrker som en sommerblomst. Planten har 4-kantete stengler, ovale, spisse, tannete blad og rosa blomster i lange, opprette aks. Dyrkes mest i potter.
Plantebeskrivelse
50-80 cm høy, bladfellende, flerårig urt (staude), som vi bruker som en sommerblomst på grunn av dårlig herdighet (klimasone H2). Planten har firkantete stengler og ovale, spisse, tannete blad med en frisk grønn overside og en lysere underside. Hele planten har en aromatisk, sterk krydret duft av en blanding av mynte, anis eller sitron.
De mørk lilla, lyserøde eller hvite blomstene sitter i lange aks. Blomstring fra juni til frosten kommer.
Vekstkrav
Anisisop trives godt i en veldrenert, godt sandholdig, kalkholdig, relativt mager jord i sol og halvskygge. Ved sterk gjødsling vil planten lett legge seg ned.
Bruksområder
Anisisop plantes kanskje mest i større krukker, men den kan også godt plantes i bed sammen med andre planter.
Allergi- og helsefare
Rapporter om at helseproblemer ved dyrking av anisisop er ikke kjent. Men blomstene dufter sterkt, og duftoverfølsomme personer kan oppleve ubehag i nærheten av tette plantinger av planten. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Anisisop formeres med frø, som sås inne i slutten av mars ved en temperatur på ca. 20 grader. Plantene plantes så ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.