Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Legekattost (Apotekerkattost)

Malva sylvestris

Synonyme navn er apotekerkattost og Malva silvestris. Slektsnavnet Malva er fra gresk malakos = myk. Artsnavnet sylvestris og silvestris = som vokser i skog. Noen engelske navn er common mallow, cheeses, high mallow og tall mallow.

Hjemsted/Opphav Arten har sin opprinnelse i de østlige deler av middelhavsområdet og i Nord-Afrika. Men planten er nå naturalisert i store deler av verden.

40-80 cm høy, opprett, stivhåret, flerårig plante med nedliggende stengler, som dyrkes som en ettårig hos oss. Blågrønne, nyreformete, lappete blad og lyse blålilla blomster med mørkere årer, fra juni til frosten. Plantes i bed og krukker.

  • Malva sylvestris (Legekattost) Foto: waltersgardens.com

Plantebeskrivelse

40-80 cm høy, opprett, stivhåret, flerårig plante med svært lange stengler som legger seg ned langs bakken og med opprettvoksende sidestengler. Planten dyrkes som en ettårig plante hos oss.

Skruestilte, håndnervete, runde til nyreformete, 7-lappete (5-lappet øverst), matt blågrønne blad med en gråhåret underside.

Lys blålilla blomster med mørkere årer i kronbladene, ca. 4 cm brede som sitter 2-5 sammen i bladfestene på stenglene. Blomstene er 5-tallige, med et 3-bladet ytterbeger og tallrike pollenbærere som er vokst sammen til et rør nederst. Blomstring fra juni til frosten. Frukta er en 5-delt spaltefrukt med delfrukter som små ostebiter, derav det norske navnet.

Vekstkrav

Legekattost vokser bra på flere jordtyper, men trives best i en veldrenert, forholsvis mager, sandblandet moldjord på en vokseplass med sol og halvskygge.

Bruksområder

Legekattost egner seg godt til planting i bed og krukker og potter.

Allergifare

Legekattost er en allergivennlig art for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av Malva er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Legekattost formeres med stiklinger som tas om våren av overvintrede morplanter.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss