Kjemperør
Arundo donaxSynonyme navn er kjempesiv og «Europas bambus». Slektsnavnet Arundo er fra det latinske ordet arundo som betyr siv. Noen engelske navn er distaff cane, Spanish cane, vineyard cane, great reed og water reed.
4-5 m høyt, flerårig, kraftigvoksende gras med jordstengler, sterke hule stengler, og lange, blågrønne, lansettformete, spisse blad. Sjelden blomster i Norge. Hos oss kan den ikke overvintre ute, og betraktes som en ettårig plante. Vakkert, eksotisk gras.
Plantebeskrivelse
4-5 m høyt, flerårig, kraftigvoksende gras med krypende, treaktige jordstengler, opprette kraftige, hule stengler og blågrønne, glatte, spisse, lansettformete, 30-60 cm lange og 5-6 cm brede blad. Siden den ikke kan overvintre hos oss, blir den dyrket som en ettårig plante utendørs.
På gode steder blomstrer den I august-september med lange, fjæraktige blomsterstander, ikke ulikt takrør. Frukta er ei nøttefrukt.
Vekstkrav
Kjemperør foretrekker våte forhold, næringsrik jord, og trives i områder som spenner fra fuktig, godt drenert jord til områder med vannstand nær overflaten. Den bør plantes på en lun, var mog solrik plass.
Bruksområder
I Norge overlever ikke kjemperør våre vintre. Den kan plantes i svært store kasser eller plantekar og flyttes inn på et frostfritt sted, for eksempel en frostfri vinterhage, om vinteren.
På sine hjemsteder skaper planten store problemer ved at den fortrenger naturlig vegetasjon, forstyrrer elver og innsjøer ved å øke sedimentasjonen og innsnevre vannkanaler, noe som fører til flom og erosjon og den danner mye plantemasse som blir et arnested for branner.
Allergifare
Planten danner pollen, men den blomster sjelden eller aldri hos oss.
Formering
Planten formeres først og fremst gjennom deling, ved at deler av rotskudd blir til nye planter. Frø er som oftest ikke spiredyktige.